Politika

Zelenszkij felrobbantotta volna a Barátság kőolajvezetéket

Zelenszkij felrobbantotta volna a Barátság kőolajvezetéket

2023. május 14., vasárnap
Zelenszkij felrobbantotta volna a Barátság kőolajvezetéket

Az amerikai titkosszolgálat kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvei alapján az ukrán elnök tönkretette volna a magyar ipart az oroszpártiság miatt.

A The Washington Post azt írja, Volodimir Zelenszkij a nyugati kormányok bizalmát azzal nyerte el, hogy a tőlük kapott fegyvereket nem használja olyan támadásokra, amik Oroszország határán átnyúlnak. A zárt ajtók mögött azonban orosz falvak elfoglalását szorgalmazta, hogy befolyása legyen Moszkvával szemben. Ez is kiderül, hogy le akart bombázni egy olyan vezetéket, ami orosz olajat szállít Magyarországra. Nagy hatótávú fegyverekkel pedig Oroszországon belüli célpontok támadását is kilátásba helyezte. Mindez az amerikai hírszerzés titkos dokumentumaiból derül ki, melyek kiszivárogtak. A Pentagon nem vitatta az anyagok hitelességét.

A közölt dokumentumban az is szerepel, hogy Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott februári találkozóján Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantását javasolta. Az ukrán elnök kiemelte, hogy tönkre kell tenni ,,Orbán Viktormagyar miniszterelnökerősen azorosz olajra épülő iparát."

A beszélgetés elemzése során az amerikai hírszerzés ugyanakkor elismeri, hogy Zelenszkij dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, ezért túlzó fenyegetéseket fogalmazhatott meg. A The Washington Post úgy értékeli, hogy bár Magyarország a nyugati szövetség tagja, széles körben Kreml-barátnak tartják Orbán Viktort.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.