Közélet

Tehetséggondozás általános iskolától az egyetemig

Tehetséggondozás általános iskolától az egyetemig

2023. május 8., hétfő
Tehetséggondozás általános iskolától az egyetemig

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) egyik legfontosabb küldetése, hogy a hallgatóknak olyan légkört teremtsenek, ahol egymást inspirálva szívesen tanulnak a gyerekek. Ehhez elengedhetetlen, hogy megtalálják a fiatalok közötti kapcsolódást, és közösséggé fejlődve működjön az oktatás, a tehetséggondozás. „Szegeden különösen jó az összetartás és a közösségnek az együttműködése. Egyfelől a kollegiális viszonyok is nagyon konstruktívak, másfelől pedig különleges helyzetben van az MCC szegedi központja, mert itt már tíz éves kortól egészen az egyetemi képzésig vannak hallgatók. Ez egy különleges mikrokozmoszt jelent”- mondta lapunknak Constantinovits Milán, a Mathias Corvinus Collegium szakmai főigazgató-helyettese.

A tíz-tizenkét évnyi korosztály összefogása komoly feladat, de a szegedi MCC központ munkatársai megbirkóznak ezzel. „Nagyon sok többgenerációs program van Szegeden, ahol a diákok találkozhatnak és ezáltal kialakul egy összetartó közösség. Azzal, hogy a legkisebbek találkoznak az idősebbekkel, kialakul bennük az inspiráció, hogy érdemes az MCC-ben maradni és csatlakozni a középiskolai, és egyetemi képzésekhez, egészen a szakmai pályafutás kapujáig vezetve az érdeklődőket” - fejtette ki a főigazgató-helyettes.

EGYRE NÉPSZERŰBB AZ MCC SZEGEDEN

A szegedi MCC a harmadik toborzási időszakra készül, az ismertsége és elismertsége egyre nagyobb a városban és a vármegyében is. „Korábban nekünk volt feladatunk, hogy megkeressük az iskolákat, hogy minél több diákhoz eljussunk, de ez átfordult egy kölcsönösségbe. Nagyon sokszor az intézmények jelzik, hogy igényt tartanak a munkánkra. Ennek egyik fontos háttere és faktora, hogy nyilvános rendezvényeket szervezünk hétről hétre, olyan meghívottakkal, akik a helyi közösségnek is érdekesek lehetnek” - mutatott rá Constantinovits Milán.

A Fiatal Tehetség Program a diákok tanulmányi haladásához igazodik, figyelik, hogy hol tartanak a tananyagban és nézik azt is, hogy mi az, ami esetleg kimarad, ahol erősíteni szükséges. Ezt életkorhoz igazítva teszik meg. „Van egy egészségtudatossági modul, ami 5-től 8. osztályig megjelenik. Először a kézzel fogható aktivitások jelennek meg, például megtanulják a sebkötözést, ellátogatnak egy mentőállomásra. De 6. osztályban elvontabb területekre is elkalauzoljuk őket, az addikciókkal találkoznak, a testképnek a zavaraival ismerkedhetnek meg, majd 7. osztályban pedig már a táplálkozási tudatosság is szerepet kap. Végül 8. osztályban már az egészségügyi rendszer működésével és az egyes betegségekkel kapcsolatos hiedelmekkel, mítoszokkal is találkozhatnak. Ez tehát egy elmélyülő struktúra, ami igazodik a közoktatásban tanultakhoz, és az életkori sajátosságokhoz, plusz ismereteket ad a diákoknak” - részletezte a képzés folyamatát Constantinovits Milán.

20230428 Szeged Interjú Constantinovits Milánnal az MCC országos főigazgató-helyettesével a képzésekről, a fiataloknak biztosított lehetőségekről. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM A képen: Constantinovits Milán

Az MCC középiskolásoknak és egyetemistáknak szóló képzéseinek kiemelt feladata egyfajta kritikai attitűd kialakítása. „Arra törekszünk, hogy amikor különböző tudományterületeket, vagy megfoghatóbban társadalmi kérdéseket tárunk eléjük, akkor ezt teljes panorámájukban lássák, pró és kontra tudjanak érvelni, legyen olyan értékkészletük, egy olyan látásmódjuk, amivel ők maguk tudnak a kérdésben eligazodni” - mondta a főigazgató-helyettes.

ÁLTALÁNOS ISKOLÁTÓL EGYETEMIG VÁRJÁK A JELENTKEZŐKET

A képzésekre egy felvételi folyamtrendszert teljesítve lehet bejutni. A Fiatal Tehetség programban az ötödik osztályba készülőket várják, ők június 30-ig jelentkezhetnek és szeptemberben választják ki, hogy kik kerülnek be a képzésekre. Szintén június közepéig jelentkezhetnek a középiskolások, ők egy műelemzés megírásával kerülhetnek be a képzésre. Középiskolai tanulmányaikat idén befejező diákok számára nyújt lehetőséget az MCC Juniorprogramja, ahová június 25-ig jelentkezhetnek a szegediek is. Az egyetemistáknak komoly segítséget ad az MCC: a képzésnek köszönhetően egy élő kapcsolatrendszert alakíthatnak ki, és emellett a felsőoktatásban sokszor hiányzó személyes mentoráció is a program része. Ezek az egyéni képzések a hallgatók képességeit, tudományos érdeklődését veszik figyelembe és személyre szabva kalibrálják azt. A részletekről az mcc.hu oldalon tudnak tájékozódni az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.