Közélet

Százalékszámítás, geometria és gráfok - ilyen feladatokat oldanak meg éppen az érettségizők

Százalékszámítás, geometria és gráfok - ilyen feladatokat oldanak meg éppen az érettségizők

2023. május 9., kedd
Százalékszámítás, geometria és gráfok - ilyen feladatokat oldanak meg éppen az érettségizők

Mint arról korábban beszámoltunk, reggel 9 óta tart a matematika érettségi. A középszintet író diákok már a II. feladatlapot töltik.

A középszintű matekérettségi I. feladatlapjára 45 percet kaptak az érettségizők, ahol 12 feladatot kellett megoldaniuk. Ebben a részben gráfokkal, halmazokkal, százalékszámítással, valószínűségszámítással, függvényekkel, koordinátageometriával, mértani sorozattal, kétismeretlenes egyenlettel, logikai példával, valamint a gömb sugarával kellett megbirkózniuk.

Előző évekhez képest eltérés volt, hogy idén 2 koordináta-geometria is bekerült a vizsgába. Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint az utóbbi évekhez mérve nincs kifejezetten nehéz dolguk a most érettségizőknek matekból. Az első feladatrészben szerinte a 9. logikai feladat okozhat nagyobb fejtörést egyeseknek, illetve az utolsó, amely egy összetettebb valószínűségszámítás volt. A pedagógus hozzátette: a többi feladat nem okozhat meglepetést a vizsgázóknak.

Jelenleg az összetettebb, nehezebb példákat oldják meg.

A II. feladatlapnál az érettségizőknek 135 percük van, itt összesen hat példa van - három az A részben, három a B-ben. Könnyítés, hogy az A-részt kötelező megoldania minden vizsgázónak, azonban a B-rész három példája közül pedig kettőt kell kiválasztaniuk és megoldaniuk.

Az A részében lévő feladatok között van függvényes példa. Van köztük egy geometriai példa, amiben egy rombuszt kell elemezniük az érettségizőknek, végül pedig egy százalékszámítós példa is, aminek apropóját a Föld népessége adja - árulta el az Eduline portálnak egy szaktanár.

A B-részben a vizsgázók idén egy kördiagramot, egy geometriát és egy gráfot tartalmazó feladatot kaptak. Ezek a vizsga legkomplexebb feladatai, így ezekben akár több kérdés és feladattípus is szerepelhet, kell többek között átlagot, móduszt és mediánt számolniuk, egy trapéz belső szögét, forgástengely térfogatát, valamint valószínűséget és területet is.

Borítókép: Eduline/Túry Gergely

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.