Politika

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit

2023. május 2., kedd
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit

Harcászati szintről hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit és ehhez a megfelelő ember a Honvéd vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy - mondta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, újságíróknak.

Szalay-BobrovniczkyKristófBöröndi Gábor kinevezés előtti meghallgatását követően, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után arról beszélt: a kormány és ő maga is elhúzódó háborúra számít. Mint mondta, a magyar kormány a béke és tűzszünet oldalán áll, de katonai értelemben fel kell készülni arra, hogy ez a konfliktus elhúzódik, jelen lesz Európa keleti határán.

Kiemelte: erre a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie, ezért javasolta a "megfelelő ember a megfelelő helyen, a megfelelő időben" elvét követve, hogy Böröndi Gábor altábornagy vezesse a harcászati szintről a hadműveleti szintre a honvédséget.

El kell jutnunk oda, hogy a Magyar Honvédség a NATO mint védelmi szövetség tagjaként, de a nemzeti haderőre épülve, az újonnan beérkező eszközök rendszerbe állításával, az ehhez kapcsolódó harceljárások kidolgozásával és legfőképpen egy megújult morális, lelki alapon, egy mélyreható szervezetikultúra-váltást követően egy magasabb harckészségi állapotba kerüljön - fogalmazott.

Szalay-BobrovniczkyKristófmegköszönte a csütörtökön a vezérkari főnök beosztásából felmentett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy munkáját, mint mondta, benne egy kitűnő embert és katonát ismert meg, aki különleges műveleti, harcászati ismereteit kamatoztatva az elmúlt két évben a Magyar Honvédséget "egy új útra tette".

Most, amikor a határaink mellett háború dúl, ez a hivatás új értelmet nyer: meg kell tölteni tartalommal, mentálisan meg kell újítani a Magyar Honvédséget és egy ütőképes, elkötelezett haderőt kell létrehozni, ami NATO-kötelékben is képes tevékenykedni és működni - fogalmazott Böröndi Gábor.

Megjegyezte: nagy a feladat, "de jó a csapat", a tisztek jól képzettek. Elmondta: meg kell újítani az altisztképzést, a katonáknak élményszerű kiképzést kell adni. Kiemelte azt is, hogy meg kell találni a hangot a fiatalokkal, közelebb kell őket hozni a hadsereghez és aztán meg kell őket tartani. Ehhez az egyik eszköz a mindennapos megmérettetés, mert lelki támaszt ad és végigkíséri őket egész életükben.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.