Sport

Péntektől vasárnapig rendezik a Maty-éren a szezon első kajak-kenu versenyét

Péntektől vasárnapig rendezik a Maty-éren a szezon első kajak-kenu versenyét

2023. május 4., csütörtök
Péntektől vasárnapig rendezik a Maty-éren a szezon első kajak-kenu versenyét

Péntektől vasárnapig rendezik a szezon első versenyét a gyorsasági kajak-kenusoknál, férfi kajakban és női, illetve férfi kenuban válogató, női kajakban tájékoztató jellegű lesz a Maty-éri viadal.

A tét a jövő heti, ugyancsak szegedi világkupán való indulás, Hüttner Csaba szövetségi kapitány kemény küzdelmeket vár a csapatba kerülésért.

Az olimpiai számok nagy részében, kivéve női kajakban a mostani verseny válogat a világkupára"

- mondta a szövetség honlapjának a szakvezető.

Férfi kajakban, illetve a teljes kenu szakágban a versenyszámok első két helyezettjei állnak rajthoz egy hét múlva is. A vk remek lehetőség lesz arra, hogy a nemzetközi mezőnyben is tesztelhessük a versenyzőinket és ezáltal lássuk azt is, hogy milyen teljesítménnyel lehet majd nyáron kvótát szerezni."

Az idei év legfontosabb célja, hogy az augusztusi, duisburgi világbajnokságról minél több párizsi indulási joggal térjen haza a válogatott.

Május végén Poznanban is rendeznek egy vk-versenyt, de a kapitány hangsúlyozta, hogy a két esemény között lehet változás a csapatban.

Nem törvényszerű, hogy ugyanazok mennek majd Poznanba, mint akik Szegeden is rajthoz állnak. Ha lesz olyan teljesítmény, ami nem hozza a várt eredményt, vagy mondjuk látunk például egy olyan párost, akik jobb eséllyel szerezhetnek adott esetben majd kvótát, akkor Poznanban őket szeretném kipróbálni. Természetesen, aki jó teljesítményt nyújt Szegeden, az megy tovább a második világkupára is. Folyamatosan figyelnünk kell minden számban, nehogy a világbajnokságon szembesüljünk problémákkal"

- fejtette ki a szakember.

Bár női kajakban csak tájékoztató lesz a most hétvégi verseny, K-1 500 méteren a szakág legjobbjai mind neveztek, így a két visszatérő tokiói olimpiai bajnok, Csipes Tamara és Hadvina-Bodonyi Dóra is.

Tami és Dóri ugye tavaly nem versenyeztek, ez pedig most számukra is egy tét nélküli esemény. Mellettük a tavalyi világversenyeken is jól szereplő fiatal mag is ott van a rajtlistán. Jó lenne, ha látnánk egy képet arról, hogy állunk most, és kinek miben kell még fejlődnie. Azt gondolom, hogy a két olimpiai bajnok jó formában van, de ugyanez elmondható Rendessy Eszterről, Gazsó Dorkáról, Pupp Noémiről, Fojt Sáráról, Lucz Annáról, Kiss Blankáról és Csikós Zsókáról is. Szerintem nagyon jó csata lesz"

- fogalmazott Hüttner Csaba megemlítve, hogy K-2 500 méteren kíváncsi lesz a Hadvina, Rendessy párosra is, akik a felkészülés során többször is összeültek.

Férfi K-1 1000 méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálintnak és az ötkarikás ezüstérmes Varga Ádámnak a helye már biztos a világkupán. Előbbi ezzel együtt ott van a királyszám hétvégi indulói között, míg Varga ezúttal K-2 500 méteren Noé Bálinttal ül össze.

Bálintnak ez egy tét nélküli verseny lesz, a világkupa előtt még kipróbálhatja magát. Ádám esetében örülnék, ha a párosuk jól működne és később olyan eredményre lennének képesek, amellyel kvótát tudnának szerezni. A négyest illetően a világkupán biztosan ott lesz a Kuli István, Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor alkotta kvartett. A másik magyar egység a válogató győztese lesz"

- mondta a kapitány.

A női C-2 500 méteren ott lesz a mezőnyben a szám tavalyi világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes párosa, Bragato Giada és Nagy Bianka. Legnagyobb kihívójuk az olimpiai ötödik Balla Virág, Takács Kincső kettős, illetve a korábbi ifjúsági világbajnok Gönczöl Laura, Opavszky Réka duó lehet.

A férfi kenusoknál ezer egyesben Adolf Balázs a legesélyesebb. Ötszáz párosban a legnagyobb hiányzó Hajdu Jonatán lesz, aki betegsége után még nincs olyan edzettségi állapotban, hogy rajthoz tudjon állni. Társa, Fekete Ádám így Korisánszky Dáviddal térdel össze.

Jonatán már jól van és az edzéseket is végzi, de a hosszú kihagyása végett egyeztetve az orvosokkal és az edzőkkel most még nem indul. De természetesen a jövőben rá is számítunk, mert a kvótaszerzés kapcsán egy fontos szereplője lehet az évnek"

- fogalmazott Hüttner Csaba.

A háromnapos verseny döntőit a kajak-kenu szövetség YouTube-csatornáján élőben lehet követni.

Borítókép: M4 Sport

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.