Kultúra

Pénteken Kórusművek ősbemutatóját tartják Szeged napja alkalmából a Szent Rókus-templomban

Pénteken Kórusművek ősbemutatóját tartják Szeged napja alkalmából a Szent Rókus-templomban

2023. május 18., csütörtök
Pénteken Kórusművek ősbemutatóját tartják Szeged napja alkalmából a Szent Rókus-templomban

Balázs Árpád zeneszerző két -Szegedváros felkérésére írt - kórusművének ősbemutatóját tartják pénteken aszegedi Szent Rókus-templomban - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

1996 óta hagyomány, hogy aszegedi önkormányzat felkér egy zeneszerzőt, hogy komponáljon egy művet a város valamely kórusa számára. Az új szerzeményt előadó együttest aSzegedVárosi Kórusegyesület javaslata alapján választják ki.

Idén Balázs Árpád Agnus Dei (Isten báránya) és Sanctus (Szent) című művét mutatják be aSzegedVárosi Kórusegyesület ünnepi hangversenyén pénteken este a Szent Rókus-templomban. Az ősbemutatón a műveket a Tömörkény István Gimnázium leánykara és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium leánykara énekli.

ASzegednapja alkalmából rendezett koncerten fellép még a Partiscum kórus, a Rókus gyermekkar, a Bartók nőikar és az Argenteus hangműhely is. A hangversenyen Balázs Árpád alkotásai mellett hallhatók lesznek Liszt Ferenc, Bartók Béla, Mike Ádám, Orbán György és Kocsár Miklós kórusművei is.

Balázs Árpád hosszú pályafutása során hét zenés színpadi művet, négyoratóriumot, tizenötkantátát és mintegy kétszáz kórusművet komponált. Ez utóbbiak közül a talán legismertebb aNemes Nagy Ágnesselközösen írtBodzavirág,amely Deák KristófMindenkicíműOscar-díjasfilmjének vezérdala, egyben végefőcím-zenéje lett.

Borítókép: Török János/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.