Politika

Novák Katalin: Ezt a háborút nem táplálnunk, hanem csillapítanunk kell

Novák Katalin: Ezt a háborút nem táplálnunk, hanem csillapítanunk kell

2023. május 19., péntek
Novák Katalin: Ezt a háborút nem táplálnunk, hanem csillapítanunk kell

Fontos, hogy a béke felé vezető út egy igazságos, hosszútávon is fenntartható békemegállapodáson keresztül vezessen - hangsúlyozta a köztársasági elnök az M1 aktuális csatornának New Yorkban adott interjúban.

Novák Katalinazt mondta: az ukrajnai háború mindent felülírt, "teljesen új lapot nyitott a történelmünkben". Most már több mint egy év telt el azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és még nem látni a konfliktus végét, kimenetelét, "nem tudjuk mennyi életet követel még mindkét oldalon ez a kegyetlen háború". Közölte, a háborúval kapcsolatban jelentős elmozdulást lát a nemzetközi közhangulatban és a háborús felek részéről is - példaként említette, hogy az Európa Tanács állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, Reykjavíkban ott volt az ukrán miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij elnök online bejelentkezett a tanácskozáson. Hozzátette: "mindketten beszéltek a béke szükségességéről", ami az "ő elképzelésük szerinti béke". Ez arról szól, hogy az oroszokat ki kell szorítani az általuk elfoglalt területekről, de egyre többen fogalmazzák meg a béke fontosságát.

"Muszáj megüzenni, egyértelművé tenni Oroszországnak, hogy átlépték ezzel a Rubicont és így nem lehet rendezni a konfliktusokat a mai világunkban" - hangsúlyozta az államfő.

Novák Katalinjelezte: "mind az ENSZ, mind az Európai Unió, minden nemzetközi szervezet, amelynek tagjai vagyunk, az Európa Tanácsot is beleértve" békemisszióként jöttek létre a második világháború után azért, hogy még egyszer ne történhessen meg egy olyan világégés, amely az első és második világháborúban volt. Mint megjegyezte: most itt vagyunk egy lehetséges világháború küszöbén. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekben a szervezetekben "kötelességünk a békéhez vezető utat közösen keresni".

Szavai szerint Ferenc pápa magyarországi látogatása is megerősítette abban, hogy vannak olyanok, akik a béke melletti kiállást sürgetik és a békéhez vezető utat igyekeznek megtalálni.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.