Közélet

Megosztottság helyett összefogást szorgalmazott Ferenc pápa

Megosztottság helyett összefogást szorgalmazott Ferenc pápa

2023. május 28., vasárnap
Megosztottság helyett összefogást szorgalmazott Ferenc pápa

Az ellentétek és háborúk uralta világban a Szentlélek képviselte összhangot szorgalmazta Ferenc pápa a társadalomban éppúgy, mint saját egyházában a Szent Péter-bazilikában mondott homíliájában pünkösdvasárnap.

A katolikus egyházfő kijelentette, a Szentlélek az az erő, amely a zűrzavarból a rendbe, a szétszóródásból az összetartásba, a kavarodásból a harmóniába vezet.

"A mai világban nagy a széthúzás, a megosztottság. Mindannyian össze vagyunk kötve, mégis szétszakítva találjuk magunkat, érzéstelenítve a közönytől, vagy agyonnyomva a magány terhétől" - jelentette ki Ferenc pápa.

Megjegyezte, a mai világban oly sok a háború, a konfliktus: "hihetetlen, hogy az ember mennyi rosszra képes!" - hangoztatta a pápa.

A Szentlélek kiáradását és az egyház születését ünneplő pünkösdi misén Ferenc pápa ugyanezt a harmóniát szorgalmazta egyházában is. Az egyház tagjai közötti szinodalitást, vagyis testületi működést sürgetve kifejtette, hogy az egyház ugyanakkor nem parlament, melynek tagjai jogokat és igényeket követelhetnek a "világ diktálta napirend szerint".

Ferenc pápa délben, az apostoli palotának a Szent Péter térre néző ablakából Szűz Mária közbenjárását kérte a háborútól sújtotta népek békéje érdekében, kiemelve a pápa által mártírnak nevezett Ukrajnát.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.