Politika

Meghosszabbítja a kamatstopot a kormány, május végén nyújtják be a 2024-es költségvetést

Meghosszabbítja a kamatstopot a kormány, május végén nyújtják be a 2024-es költségvetést

2023. május 11., csütörtök
Meghosszabbítja a kamatstopot a kormány, május végén nyújtják be a 2024-es költségvetést

Meghosszabbítják a kamatstopot - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A kamatstop jelenleg mintegy 300 ezer családot érint, így számokra kedvező a döntés. Gulyás hozzátette, ha az infláció egy számjegyű lesz, a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor dönthetnek a kamatstop kivezetéséről. Ez nagyjából az év végére történhet meg - tette hozzá. A kamatstoppal 2022-ben 80 milliárd, 2023 első felében további 60 milliárddal segítik a családokat a miniszter szerint. Kiemelte, ha most vezetnék ki a kamatstopot, az nagyon megterhelné az érintett családokat.

Egy hónap múlva kaphat számlákat Brüsszel

A miniszter azt is hozzátette, a kormány az uniós kohéziós források tekintetében mindenben meg fog felelni. Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, ez nem a helyreállítási alapra, hanem a hétéves uniós büdzsére vonatkozik majd - tette hozzá. Kiemelte, a baloldal ma mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország ne jusson uniós forrásokhoz.

A hónap végén nyújthatják be a 2024-es költségvetést

A tárcavezető kifejtette: számtalan nehézség közepette kell megtervezni a jövő évi büdzsét, "hiszen háborús időket élünk". Ennek ellenére a kormány megtartja azt a jó gyakorlatot, hogy a tavaszi időszakban nyújtja be a költségvetési tervezetet, mert ezzel a kormány kiszámíthatóságot teremt, a gazdaság számára is fontos üzenetet küld és rögzíti azokat a gazdaságpolitikai célkitűzéseket, amelyeket a kormány a jövő évben a nehezebb körülmények között is el akar érni - jelentette ki.

Hangsúlyozta: olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.

Számolni kell a háború elhúzódásának lehetőségével, de fontos, hogy a kitűzött célokat meg tudják őrizni, valamint csökkentsék a hiányt és az államadósságot - mondta. Megjegyezte: a költségvetési hiány estében 2,9 százalékkal számolnak.

Gulyás Gergel újságírói kérdésre azt mondta: nyáron felgyorsulhat az infláció és 20 százalék alá csökkenhet. Azt is hozzátette, az új költségvetésben lényegesen alacsonyabb rezsiárakkal számolnak.

A pedagógusbérek emelkedését a baloldal akadályozza

A miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, hogy a korrupciós ügyeket lezárták az Európai Bizottsággal. Szerinte a baloldal politikai akciót folytat, amivel akadályozzák a pedagógusok béremelését. Hozzátette, rossz érzés, hogy a tinédzserek nem tartják be a törvényeket.

,,Lengyelország áldozata és elszenvedője volt a II. világháborúnak, amit a nácik és a kommunisták felosztottak egymás között" - közölte Gulyás. Hozzátette, a vezérkari főnök hatáskörébe nem tartozik bele a második világháború értelmezése.

Nem várható kormányalakítás

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt is leszögezte: egy ,,fake news portál" szórakoztatta a politikai iránt érdeklődőket azzal, hogy átalakítások várhatók a kormányban. Azt is hozzátette később ennek kapcsán, hogy nem várható Pintér Sándor belügyminiszter nyugdíjba vonulása.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz mikor nevezi meg a főpolgármester-jelöltjét, Gulyás azt válaszolta, akkor, amikor az elnökség dönt. Saját véleménye szerint erre szeptemberben kerülhet sor.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőtől azt kérdezték, kapott-e felkérést a főpolgármester-jelöltségre, aki erre nemmel válaszolt.

Gulyás Gergely szerint politikai hozzáállás kérdése, hogy mikor kap a magyar állam pénzt a Helyreállítási Alapból. Szerinte a jogi akadály ,,mondvacsinált" és rövid idő alatt rendezhető lenne, ha az Európai Bizottságnak is ez volna a politikai szándéka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.