Közélet

Kerekesszékes szegedi pap kezét csókolta meg Ferenc pápa

Kerekesszékes szegedi pap kezét csókolta meg Ferenc pápa

2023. május 3., szerda
Kerekesszékes szegedi pap kezét csókolta meg Ferenc pápa

Rengeteg megindító és érzelmekkel teli pillanatot élhettünk át a pápalátogatás három napjában. Az egyik legszebb pillanatot az első napon láthatta ország-világ a televízió közvetítésében. A Szent István Bazilikába Ferenc pápát tolták be kerekesszékben, ahol papokkal és szerzetesekkel találkozott. A pápa megállt egy öreg papnál, akinek nincsenek lábai, kerekesszékben ült. Ferenc pápa megállt, megáldotta az és kezet csókolt neki, az öreg pap zokogott.

A Vatikáni Média is megörökítette a találkozást



Kardos Mihály atya sokaknak ismerős lehetett Szegeden. A 77 éves pap az elmúlt években cukorbetegsége miatt veszítette el mindkét lábát. Betegsége miatt beköltözhetett volna papi otthonba is, de Kardos Mihály saját elhatározásából él a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Szegedi Hajléktalanellátó Központjában, amelyet Szegeden a hajléktalanok kórházaként is ismernek. Ott is foglalkozik papi hivatásával, és akik szeretik, látogatják. Igyekszik olyan légkört teremteni, amelyben számíthatnak egymásra az emberek-írja a Magyar Kurir.

Kardos Mihály atya 2019-es aranymiséjről a Magyar Kurir számolt be.

„Amikor jött középen előre a bazilikában, én ott voltam a szélén. Megállította az őt toló segítőjét, és először megfogta, majd megcsókolta a kezem. És megáldott. Odaajándékoztam neki az általa írt, és kiolvasott Álmodjunk együtt – Út egy jobb jövő felé című könyvet. Azzal váltunk el, hogy azt mondta, imádkozzunk érte. Potyogtak a könnyeim.

Tudtam eddig is, hogy jó ember, de arra nem számítottam, hogy ennyire, hogy még engem, tolókocsis testvérét is figyelemre méltat, odajön, és odahajol hozzám. Egy életre hálás vagyok”

 – nyilatkozta a Magyar Kurír katolikus portálnak Kardos Mihály.

A 77 éves római katolikus papot a Szent István-bazilikába Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynöke kísérte el.

Kardos Mihály 1946. november 18-án született, 10 évesen döntött el, hogy pap lesz. Szegeden, a kecskeméti piaristáknál tanult, majd Szegeden végezte el a teológiát. 1969. november 23-án szentelte pappá Udvardy József püspök a Szeged-Csanádi Egyházmegye szolgálatára. Papként Békés és Csongrád megyei plébániákon szolgált. Lelkiségét meghatározták gyermekkorában a jezsuiták. Papi pályája során mindig nagy jelentőséggel bírt számára a hívek közössége, a velük való közvetlen lelkipásztori kapcsolat. Elhatalmasodó cukorbetegsége miatt az elmúlt években mindkét lábát elveszítette, így kerekesszékbe kényszerült. Ezzel együtt derűs, szeretetteljes személyiségével, mélyen imádságos lelkületével, az Úr Jézusba vetett hitével maga köré vonzza a híveket. Misézik, gyóntat, és hetente bibliakört vezet szülővárosában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.