Ezen a napon vetítettek először filmet Magyarországon, Szegeden sem kellett sokat várni rá

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1896. május 10-én, épp a millennium évében kezdett utat törni magának az ,,ikonikus fordulatot” jelentő mozgóképszínház. Az első mozgóképeket a Lumiére fivérek mutatták be a párizsi Grand Caféban, Magyarországon pedig alig félévet kellett várni rá.

A budapesti Royal szállóban 127 éve, 1896 május 10-én egy telejs napon át oylat mutattak be a magyar közönségnek, amit korábban soha: a Lumiére-fivérek filmjeit – ezek persze nem a mai értelemben vett filmek, egyszerű jelenetekről van szó, mint A vonat érkezése, vagy a Baba etetése.

A Pesti Hírlap akkori száma úgy fogalmazott a mozgóképről, hogy ,,szaladó néptömegek, robogó vasúti vonat, az utasok kiszállása, egy tengeri fürdő, kártyázás közben szivarra- gyujtó és söröző emberek” élnek, mozognak előttünk.

Az első budapesti felvételeket is ekkor készítették, többek között az első Dísz téri felvonulásról. A mozgóképek a millenniumi kiállításra készültek volna, azonban végül sosem mutatták be őket, mivel lemaradt róluk Ferenc József feje. A felvételeket a Lumiére-cég munkatársai készítették.

És hogy mikor értek el a mozgóképek Szegedre? Nos, a hagyományos értelemben vett filmszínházak 1920-ban nyitottak meg sorra Szegeden – erről korábban mi is írtunk -, azonban az első vetítéseket 1906-ra datálják egy, a belvárosban található kávéház kerthelyiségében.

(via PestBuda)

Előző sztori

180 éve mutatták be a Szózat jelenlegi változatát a Nemzeti Színházban

Következő sztori

150 éve érkeztek Temesvárról Szegedre a Boldogasszony Iskolanővérek