Hírzóna

Embercsempész bűnszervezet bankára ellen indult eljárás

Embercsempész bűnszervezet bankára ellen indult eljárás

2023. május 3., szerda
Embercsempész bűnszervezet bankára ellen indult eljárás

Eljárás indult egy Svédországban élő szír férfi ellen, aki éveken át "mozgatta" egy, a szerb-magyar határon működő embercsempész bűnszervezet pénzét, az ügyészség indítványozta a letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t. Szanka Ferenc közölte,

a férfit bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsítják.

A megalapozott gyanú szerint a férfi tagja volt egy a déli határszakasz szerb oldalán működő bűnszervezetnek. Feladata volt, hogy egy informális pénzátutalási rendszeren (hawala) keresztül az illegális határátlépőket szállító sofőröket kifizesse. Az illegális határátlépők letétbe helyezték a határátlépést megelőzően a szerb határtól az osztrák határig történő átkísérés és szállítás 1500-3000 eurós fejenkénti díját.

Amennyiben a szállítás sikeres volt, a mobiltelefonos alkalmazáson keresztül titkosított kódokkal a sofőrök kapcsolatba léphettek a gyanúsítottal, aki egy budapesti kávézóban vagy piacon kifizette a szervezetnél letétbe helyezettel megegyező összeget a szállítóknak.

A férfi az eddigi gyanú szerint 2020-2021-ben volt a bűnszervezet tagja, koordinálta az embercsempészéshez kötődő hawala tevékenységből származó pénzek Európára kiterjedő mozgatását. A nyomozók őrizetbe vették a férfi egy szír állampolgárságú társát is, aki a pénzek kifizetésében nyújtott segítséget.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatást - tudatta a csoportvezető ügyész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.