Embercsempész bűnszervezet bankára ellen indult eljárás

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eljárás indult egy Svédországban élő szír férfi ellen, aki éveken át “mozgatta” egy, a szerb-magyar határon működő embercsempész bűnszervezet pénzét, az ügyészség indítványozta a letartóztatását – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t. Szanka Ferenc közölte,

a férfit bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsítják.

 A megalapozott gyanú szerint a férfi tagja volt egy a déli határszakasz szerb oldalán működő bűnszervezetnek. Feladata volt, hogy egy informális pénzátutalási rendszeren (hawala) keresztül az illegális határátlépőket szállító sofőröket kifizesse. Az illegális határátlépők letétbe helyezték a határátlépést megelőzően a szerb határtól az osztrák határig történő átkísérés és szállítás 1500-3000 eurós fejenkénti díját.

Amennyiben a szállítás sikeres volt, a mobiltelefonos alkalmazáson keresztül titkosított kódokkal a sofőrök kapcsolatba léphettek a gyanúsítottal, aki egy budapesti kávézóban vagy piacon kifizette a szervezetnél letétbe helyezettel megegyező összeget a szállítóknak.

A férfi az eddigi gyanú szerint 2020-2021-ben volt a bűnszervezet tagja, koordinálta az embercsempészéshez kötődő hawala tevékenységből származó pénzek Európára kiterjedő mozgatását. A nyomozók őrizetbe vették a férfi egy szír állampolgárságú társát is, aki a pénzek kifizetésében nyújtott segítséget.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatást – tudatta a csoportvezető ügyész.

Előző sztori

Ötezer hektáron irtják tovább a szúnyogokat

Következő sztori

Változik a parkolási rend a hétvégén Szegeden