Elkészült a jelenleg esernyőként funkcionáló napvitorla, méghozzá balkáni igényességgel

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Felkerült az utolsó napvitorla is, ahogy ígértem Szeged napjára teljes szakaszában napvitorla védi majd a szegedieket” – írta Mihálik Edvin esőkabátban, a frissen felszerelt napvitorla alatti képéhez közösségi oldalán.

A tavasszal felhelyezésre került napvitorla ezáltal új funkcióval is bővült: noha a naptól még nem kell tartani, a kifeszített vászonról nyakunkba zúduló víztől annál jobban. Az igazán balkáni életérzés azonban nem is az átgondolatlan időpontból fakad, hanem a napvitorla kivitelezésétől. A kifeszített, vagy éppen lógó drótok, kábelek tovább szaporodtak, amelyekhez a 19. századi épületek ikonikus homlokzatát szétfúrták, de még szobrot is sikerült körbedrótozni.

Az átgondolatlan döntések a napvitorláról nem újkeletűek, decemberben az adventi díszek és a napvitorla egyszerre “díszelgett.”

Sajátosan szegedi megoldás: napvitorla védi az adventi fényeket a Kárász utcán

Szeged méltán híres sétálóutcája 2003-ban nyerte el az Europa Nostra-díjat, amelyet még a Botka László előtti időszak felújításával nyert el a város. Ma már nehezen lehetne elképzelhető egy ilyen nívós díj elnyerése.

Előző sztori

Az SZTE a legjobb magyar egyetem oktatói és kutatói kiválóságok alapján

Következő sztori

Kövér László is beszédet mondott, a Mihálffy Béla által alapított Pálfy Ferenc-díjátadón