Közélet

Egyre több szegedi kényszerül a Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjére

Egyre több szegedi kényszerül a Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjére

2023. május 17., szerda
Egyre több szegedi kényszerül a Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjére

77 főre bővült azon ellátottak száma, akik igénybe veszik a Máltai Szeretetszolgálat szegedi nappali melegedőjét, amely mintegy 60 százalékos növekedés az előző évhez mérten.

A szervezet kommunikációs vezetője, Romhányi Tamás elárulta lapunknak, az ellátást rendszeresen igénybe vevők többsége idős, de akadnak köztük újszegedi fiatalok is. A melegedőbe betérők többek között ingyenesen kimosathatják ruháikat, biztonságos helyen tárolhatják személyes tárgyaikat, helyben étkezhetnek, telefonálhatnak, és segítséget kaphatnak hivatalos ügyeik intézéséhez is.

Szegeden a hajléktalanok száma stagnált az elmúlt egy évben, jelenleg mintegy kétszáz főről gondoskodik a karitatív szervezet, amely a nappali melegedő mellett éjjeli menedékhelyet, utcai gondozószolgálatot, orvosi ellátást és egészségügyi centrumot is működtet.

A Szegeden élő hajléktalan emberek csaknem fele negyven és hatvan év közötti férfi, a hajléktalan közösség negyedét pedig nők alkotják, akik közül sokakat rendszeresen bántalmaztak, kihasználtak. Sorsukat megismerve a Máltai Szeretetszolgálat különleges segítő programot indított számukra, ennek során szakemberek közreműködésével tanulhatják meg, hogyan kezeljék a hétköznapi konfliktusokat, és kerüljék el azokat a helyzeteket, amelyekben újra és újra áldozattá válhatnak.

A városban megforduló hajléktalan emberek közül több mint húszan tartanak kutyát vagy macskát, akiken állatvédő civil szervezekkel közösen szintén segítenek: továbbítják a felajánlásokat, az állatokat minden évben elviszik állatorvoshoz, hogy beoltsák őket.

A Szeretetszolgálat által Szegeden működtetett Dél-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat 3 vármegye 17 városának 70 intézményével áll kapcsolatban, a 0670 505 8080 számon napi 24 órában fogadja a hajléktalan emberekkel kapcsolatos hívásokat. Az elmúlt év során 1120 hívást érkezett a központba,

ebből 91 bejelentés kért segítséget közterületen fekvő, krízishelyzetben lévő emberhez,

a többi hajléktalan emberek elhelyezésével, az adott településen elérhető ellátásokkal, eltűnt személyek keresésével, vagy adományok felajánlásával kapcsolatos hívás volt.

A szervezet kiemelte, minden évben akad egy-két ellátott akinek sikerül újra munkába állnia, és olyan is, aki saját erőből albérletbe költözve kilép a hajléktalanságból.

A Szeretetszolgálat önkéntesei minden délután élelmiszert osztanak a máltai csoport irodájában, szükség esetén ruhaneművel, kisebb-nagyobb bútorokkal is segítik a város minden részéből, vagy a környező településekről érkező igénylőket. A beteg, ágyhoz kötött hozzátartozójukat otthon ápoló családok időről időre gyógyászati segédeszközöket kölcsönözhetnek a Máltai Szeretetszolgálattól.

Borítókép: Kovács Bence/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.