A ,,rohamivást” kutatják a Szegedi Tudományegyetemen

Dr. Bagosi Zsolt neuroendokrinológus a neuropeptidekkel kapcsolatos kutatásokat végez, azon belül is azok vágyat, vonzalmat és depressziót kiváltó hatásait.

A kutató egereken végzi kutatásait, azonban emberekkel is párhuzamba állíthatók azok eredményei. Bagosi egyik kutatási eredménye az alkohollal kapcsolatos: míg a rohamivásnak azonnal antidepresszáns és szorongásoldó hatása van, hosszabb távon, azaz másnap már az ellenkezőjét váltja ki, azaz szorongás- és depresszió-szerű tüneteket okoz. A pozitív- és a negatív hatásokat különböző receptorok közvetítik.

A kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy az úgynevezett ,,binge drinking” a hatását a férfiaknál 5, a nőknél 4 ital után váltja ki. Dr. Bagosi Zsolt megfigyelése alapján a néhány órán át tartó tivornyázás az egerekben is hasonló eredménnyel jár, mint az emberekben.

– Ha egy ketrecben tartják őket, az egerek kocsmai verekedést rendeznek, a viselkedési tesztek közben pedig dülöngélnek, néha leesnek az emelt keresztpallóról vagy elsüllyednek az erőltetett úszás közben. Ezek a szorongás és a depresszió vizsgálatára használt standard viselkedési tesztek – fogalmazott.

A teljes interjú az SZTE honlapján érhető el.

Előző sztori

Novák Katalin az olasz miniszterelnökkel találkozott

Következő sztori

Alapjogokért Központ: uniós pénzt háborúért cserébe