Egyetem

A ,,rohamivást" kutatják a Szegedi Tudományegyetemen

A ,,rohamivást" kutatják a Szegedi Tudományegyetemen

2023. május 17., szerda
A ,,rohamivást" kutatják a Szegedi Tudományegyetemen

Dr. Bagosi Zsolt neuroendokrinológus a neuropeptidekkel kapcsolatos kutatásokat végez, azon belül is azok vágyat, vonzalmat és depressziót kiváltó hatásait.

A kutató egereken végzi kutatásait, azonban emberekkel is párhuzamba állíthatók azok eredményei. Bagosi egyik kutatási eredménye az alkohollal kapcsolatos: míg a rohamivásnak azonnal antidepresszáns és szorongásoldó hatása van, hosszabb távon, azaz másnap már az ellenkezőjét váltja ki, azaz szorongás- és depresszió-szerű tüneteket okoz. A pozitív- és a negatív hatásokat különböző receptorok közvetítik.

A kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy az úgynevezett ,,binge drinking" a hatását a férfiaknál 5, a nőknél 4 ital után váltja ki. Dr. Bagosi Zsolt megfigyelése alapján a néhány órán át tartó tivornyázás az egerekben is hasonló eredménnyel jár, mint az emberekben.

– Ha egy ketrecben tartják őket, az egerek kocsmai verekedést rendeznek, a viselkedési tesztek közben pedig dülöngélnek, néha leesnek az emelt keresztpallóról vagy elsüllyednek az erőltetett úszás közben. Ezek a szorongás és a depresszió vizsgálatára használt standard viselkedési tesztek – fogalmazott.

A teljes interjú az SZTE honlapján érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.