Hírzóna

A jövő energiahálózata épült ki Szegeden

A jövő energiahálózata épült ki Szegeden

2023. május 15., hétfő
A jövő energiahálózata épült ki Szegeden

Nagyfeszültségű, 132/22 kilowattos alállomást hozott létre Fehér-tónál az MVM Csoport uniós és kormányzati támogatás segítségével. A zöldmezős beruházásra azért volt szükség, mert az elmúlt években jelentős mértékben megnövekedett az időjárástól függő megújuló alapú villamosenergia-termelés. Emiatt van szükség a villamosenergia-értéklánc egyidejű és összehangolt fejlesztésére hazánkban, ennek részeként hozták létre az alállomást, amit hétfőn adtak át Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettesének jelenlétében.

Koncz Zsófia az eseményen arról beszélt, hogy a beruházás egyrészt fontos volt a világszínvonalú ELI-ALPS szomszédságában épülő Science Park ellátása miatt, valamint azért is, mert a kormány célul tűzte ki, hogy a rendkívül nehéz helyzetben is megfizethető áron biztosítja az áramot, amelynek jelentős részét itthon termelik meg. Közölte, a kormány 160 milliárd forint értékeben támogatja a megújuló energiát termelő rendszerek bővítését, ennek egyik eredménye a Fehér-tói alállomás.

Az eseményen jelen volt Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is, aki kiemelte, a Science Park építése az elmúlt hónapokban új lendületet kapott, a mostani új állomás is ebbe a lendületbe illik bele, és jelentős szerepet játszik majd a Szegedre települő cégek energiaigényének kiszolgálásában.

Azt már Bally Attila, az MVM Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese árulta el, hogy az alállomást mindössze 11 hónap alatt hozták létre az 1 hektáros területen 4 milliárd forint összköltségből az energiahatékonyság jegyében. Mint mondta, olyan beruházás ez, ami választ ad a helyi ipari igényekre, valamint lehetőségeket teremt az új igények kiszolgálására. Kiderült, az alállomás mintegy 160 ezer lakossági ügyfél kiszolgálására képes. Hangsúlyozta, az alállomás kialakítása során ügyeltek a madarak védelmére is, hiszen a Fehér-tó igen gazdag madárvilággal rendelkezik, ezért 2,4 kilométer hosszan madáreltérítőket helyeztek ki.

A szalagátvágás előtt Pipicz Mihály, az MVM Démász Áramhálózati Kft. operatív ügyvezetője is üdvözölte a fejlesztést, valamint reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy néhány éven belül annyi befektető érkezik majd Szegedre, hogy szükségessé válik a kapacitásuk bővítése.

"A város gazdaságának alappillére a Szegedi Tudományegyetem és az egyetem páratlan tudás-iparára épülő Science Park. A tudományos innovációs park fejlesztése az utóbbi hónapokban újabb lendületet kapott, a kormány 9,5 milliárd forinttal támogatja az infrastruktúra fejlesztését és a nemzetgazdaság szempontjából fontos kiemelt projektek közé sorolta."- írta az átadó után közösségi oldalán Mihálffy Béla.

Szeged kormánypárti orszggyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a ma átadott új alállomás is ebbe a lendületbe illik bele és jelentős szerepet fog játszani az ide települő cégek energia igényének kiszolgálásához.

"A kormány célja, hogy a rendkívül nehéz helyzetben is megfizethető áron biztosítja az áramot, amelynek jelentős részét itthon termelik meg. Ennek érdekében 160 milliárd forint értékeben támogatja a megújuló energiát termelő rendszerek bővítését, ennek egyik eredménye a Fehér-tói alállomás."-mutatott rá a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.