Galéria

Több mint ötven agyagkatona érkezik a Móra Ferenc Múzeumba

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ókora Kína agyagkatonái, emléktárgyak és halotti jáde páncél is érkezik a Móra Ferenc Múzeumba, melynek előkészületei már javában megkezdődtek.

Fogas Ottó múzeumigazgató a sajtónak úgy nyilatkozott, a kínai Csian tartományból érkeztek Szegedre az élethű agyagkatonák – több mint ötven. Ezek között több felszerelés és két ló is megtalálható – utóbbiak 600 kilót nyomnak.

Az igazgató elmondta, hogy a kiállítás előterében azt mutatják be a látogatóknak, hogyan tárták fel a katonákat – jelenleg ugyanis még nagyjából 8000 katona lehet a föld alatt. Megismerhetik továbbá az agyagkatonákat és azo kegy-egy típusát közelebbről, továbbá a császárt is.

Fogas Ottó megjegyezte, több millió dollárba került volna ilyen létszámmal beszerezni az eredeti agyagkatonákból, így az eredetiekkel anyagában és méretében is megegyező katonákat szereztek be Kínából. Ugyanakkor ez csak a kiállítás első lépcsője lesz, a második lépcsőben egy Európában még sosem látott kiállítást láthatunk: egy 130 műtárgyból álló tárlatot a Shanghai Múzeumból, melynek része lesz egy eredeti jáde páncél is – ezt a Múzeumok Éjszakáján mutatják majd be először.

Előző sztori

Felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét

Következő sztori

Egész hétvégén tart a magyar film napja