Kultúra

Több mint ötven agyagkatona érkezik a Móra Ferenc Múzeumba

Több mint ötven agyagkatona érkezik a Móra Ferenc Múzeumba

2023. április 27., csütörtök
Több mint ötven agyagkatona érkezik a Móra Ferenc Múzeumba

Az ókora Kína agyagkatonái, emléktárgyak és halotti jáde páncél is érkezik a Móra Ferenc Múzeumba, melynek előkészületei már javában megkezdődtek.

Fogas Ottó múzeumigazgató a sajtónak úgy nyilatkozott, a kínai Csian tartományból érkeztek Szegedre az élethű agyagkatonák - több mint ötven. Ezek között több felszerelés és két ló is megtalálható - utóbbiak 600 kilót nyomnak.

Az igazgató elmondta, hogy a kiállítás előterében azt mutatják be a látogatóknak, hogyan tárták fel a katonákat - jelenleg ugyanis még nagyjából 8000 katona lehet a föld alatt. Megismerhetik továbbá az agyagkatonákat és azo kegy-egy típusát közelebbről, továbbá a császárt is.

Fogas Ottó megjegyezte, több millió dollárba került volna ilyen létszámmal beszerezni az eredeti agyagkatonákból, így az eredetiekkel anyagában és méretében is megegyező katonákat szereztek be Kínából. Ugyanakkor ez csak a kiállítás első lépcsője lesz, a második lépcsőben egy Európában még sosem látott kiállítást láthatunk: egy 130 műtárgyból álló tárlatot a Shanghai Múzeumból, melynek része lesz egy eredeti jáde páncél is - ezt a Múzeumok Éjszakáján mutatják majd be először.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.