Szegedi régészek segítségével azonosíthatták a csongrádi Feketevár egykori helyét

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megtalálhatták az egykori csongrádi Feketevár helyét – írja közösségi oldalán a Trai László Múzeum. A munkálatokban a Szegedi Tudományegyetem is részt vett.

Mint írják, a Múzeum, továbbá a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanészék, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének szakemberei műszeres mérésekkel azonosíthatták Csongrád egykori földvárát, a Feketevárat, ami Belváros keleti részén helyezkedhetett el.

A lézeres távérzékelő rendszer adatai arra engednek következtetni, hogy a mai Baross Gábor rakpart, a Bökényalj út és az Ék utca háromszögében állhatott a földvár. A felfedezés azonban csak az első lépése az intézmények közti együttműködésben zajló kutatásnak, ugyanis a szakemberek arra készülnek, hogy a következő években további műszeres vizsgálatokkal és régészeti feltárásokkal szinte mindent megtudjanak az egykori csongrádi földvár történetéről.

Fotó: Révész Gábor

Előző sztori

A pozsonyi kifli és a höveji csipke is hungarikum lett

Következő sztori

Rosszul lett egy férfi a Csongrádi sugárúton