Közélet

Műfészkekkel várják a fecskéket Mórahalmon

Műfészkekkel várják a fecskéket Mórahalmon

2023. április 15., szombat
Műfészkekkel várják a fecskéket Mórahalmon

Új építésű, összkomfortos, modern kivitelezésű „lakásokkal” várják a fecskéket Mórahalmon - közölte a Móra-Net TV.

Mint megjegyezték, a pihekönnyű madarak több, mint 5000 km-t tesznek meg repülés közben, míg a térségbe érkeznek. Legyőzik a Szaharát, úgy repülnek át a Földközi-tenger felett, hogy még pihenni sem tudnak.

Rendkívül hasznos állatokról van szó, tekintve, hogy kedvenc eledelük a szúnyog.

Éppen így gondolják ezt a Nagycsaládosok Mórahalmi Egyesületének tagjai is, ezért gyermekeikkel közösen fészkeket készítettek, amelyekből jutott a két általános iskolának is. Az odúkat az igazgatóhelyettesek vették át, hamarosan pedig felkerülnek az intézmények falaira. Márton Gábor, az egyesület elnöke a nagycsaládosok himnuszának egyik versszakából idézett:

Népes fészek, boldog fészek, fiókáink vígan élnek.”

– A fészek, mint a család jelképe egy nagyon szép üzenet. Jó néhányan csatlakoztak hozzánk ebben a munkában, két hétvégén készítettük a kis madárlakokat. Az pedig hozzátett az élményhez, hogy a gyermekeinkkel dolgoztunk. Úgy gondolom, minden tanyának, minden háznak előnyére válik, ha madarak röpködnek körülötte, ettől gazdagabb lesz a kertje. Ha felnézünk a házainkra, büszkén figyelhetjük a fecskék életét, a kicsinyeik megjelenését. Ahogy ezt az iskolában is megtehetik a diákok, akár a folyosón, akár a tanterem ablakán keresztül. A fészkek készítése is egy olyan mód, amivel segíthetjük azokat a madarakat, amelyek egyre kevesebb helyet találnak a letelepedésre. Ezzel is erősíthetjük a környezettudatosságot gyermekeinkben, illetve a bizonyosságot, hogy mi is tehetünk ezért.

A fészkek elkészítése komoly utánajárást igényelt, a sok információt felhasználva végül egy saját változatot fejlesztettek ki. Ladancsik Balázs pedagógus mesélt a madárlak tervezéséről és kivitelezéséről.

– Sárral bekentük a gipszmintába kiöntött formákat, hogy a fecskék azt higgyék, természetes módon, más madarak által készített fészkekről van szó. Fontos szempont volt, hogy különösen az iskolánál ne piszkítsák össze a környezetüket, ezért a hármas fészekcsoport alá „pelenka” került. Az odúkat pedig falapra helyeztük, így biztosítjuk, hogy nem sérülnek meg, nem esnek szét. Bízunk benne, hogy sok fecskének adnak majd otthont.

Képek: Móra-Net TV

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.