Politika

LMBTQ-támogató törvénycsomaggal kezdené kormányzását az ellenzék

LMBTQ-támogató törvénycsomaggal kezdené kormányzását az ellenzék

2023. április 2., vasárnap
LMBTQ-támogató törvénycsomaggal kezdené kormányzását az ellenzék

Elfogadó-e a magyar? címmel rendezett LMBTQ-fórumot a Városházán a balliberális országgyűlési képviselők egy csoportja. Az eseményen kemény kijelentések hangzottak el.

Az rendezvényt Karácsony Gergely főpolgármester nyitotta meg, aki azt fájlalta, hogy a „képviselői csoport a Parlamentben aligha tarthatott volna (LMBTQ-támogató) rendezvényt.”

Bedő Dávid (Momentum) a rendezvényen arról beszélt, hogy az októberben létrejött Sokszínű Magyarországért csoport célja, hogy hangot emeljen a parlament falain belül az LMBTQ-közösség érdekében, küzdjön a jogaikért. Azt mondta, az országgyűlésben nem sok eszköze van az ellenzéknek arra, hogy bármit elérjen. Ezért „a parlament falain kívül is aktívak vagyunk”, civil szervezetekkel működnek együtt, illetve külföldi szereplőkkel folytatnak eszmecseréket.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint nagyon erőteljes diszkrimináció van Magyarországon. Nagy problémának nevezte, hogy az iskolák nem tanítják meg a gyerekeknek az elfogadást, illetve szerinte nincs szexuális felvilágosítás, „sőt még üldözteti is a mostani kormány az LMBTQ-embereket”.

Kunhalmi Ágnes azt is elmondta, ha egyszer kormányváltás lenne, akkor

teljesen más társadalmi hangulatot kezdenénk el felépíteni, a közszolgálati televízióban, a törvényekben, a közbeszédben is az elfogadást kellene erősíteni”

Hozzátette: a kutatásokból látszik, hogy a házasság fogalma a magyar társadalomban egy "szent tehén." Szerinte itt majd valahogy okoskodni kell, hogy a társadalmi többség hozzáállását megváltoztassák a házasság intézményéről. „A magyar társadalom többsége, a heterók ezt a privilégiumot meg akarnák tartani maguknak valamiért. Valami miatt a házasság az egy ilyen szent tehén” - értetlenkedett a szocialista képviselő.

Tordai Bence (Párbeszéd) úgy vélte, az MSZP–SZDSZ-kormányok időszaka a mai állapotokhoz képest aranykor volt, bár azt fájlalta, hogy az akkori kabinet nem engedélyezte az azonos neműek házasságát, csak a regisztrált élettársi kapcsolatot vezették be 2009-ben.

Kunhalmi szerint viszont akkor „megcsináltuk, amit meg lehetett, sőt még többet is”, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ma a magyar társadalom többsége jobboldali. 

Sebián-Petrovszki László (DK) már arról ábrándozott, ha egyszer kormányra kerülnének, akkor „egy szép, nagy törvénycsomagot” állítanának össze, amibe „mindent belepakolnánk, amit a Fidesz az elmúlt 13 évben károsan, rossz irányba módosított. Ezt az első pillanatban beterjesztenénk és elfogadnánk, ami erős gesztus lenne az LMBTQ-közösség felé”

Bedő Dávid közölte: a transznemű emberek életét ellehetetlenítő jogszabályt – amely megtiltja számukra a jogi nemváltás lehetőségét – el kell törölni, „teret kell engedni annak, hogy a transzneműek legálisan változtathassanak nemet ebben az országban”, bár elismerte, hogy ezt elég nehéz lesz megoldani ellenzékből.

Kanász-Nagy Máté (LMP) felvetette, hogy az azonos neműek házassága és az örökbefogadása kérdésében konszenzusra és széles körű társadalmi egyeztetésre lenne szükség. A momentumos Bedő Dávid ezt vitatta. Úgy fogalmazott: „Ha van hatszázezer vagy akár egymillió olyan ember az országban, akiknek jelenleg a jogai csorbítva vannak, el vannak nyomva, akkor semmilyen társadalmi egyeztetést nem kell lefolytatni ebben a kérdésben; ha a másik kilencmillió embert nem érinti az, hogy ezek az emberek hogyan élik a saját életüket, és mit csinálnak akár az utcán, akár a négy fal között, nekik ebbe nincs beleszólásuk egész egyszerűen”.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Borítókép: Magyar Nemzet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.