Közélet

Elhallgatott ünnepek anno…

Elhallgatott ünnepek anno…

2023. április 7., péntek
Elhallgatott ünnepek anno…

Persze azon év húsvétján a többséget alkotó vallásos nép az ünnep lényegéről a lapban semmit nem olvashatott. A szokásos jelképközhelyek és grafikák, úgymint nyuszika, hímes tojás mellett a húsvét valósága egyszerűen eltűnt. A legendák legendája – azaz a Megváltó elárultatása, megfeszíttetése, majd harmadnapon való feltámadása – a DM-ben nem említtetik. És ha ott nincs, tudnivaló: akkor ilyen nem is történhetett két évezrede.

Az állampárt szegedi cenzorai igazi hentesmunkát végeztek. Így lehetett az újságban az ünnep legfontosabb eseménye egy táncest: „Nagy húsvéti mulatság a ruhagyárban!” – ígéri a hirdetés. Szóval diszkó! S mikor máskor, mint nagyszombaton… a népi hagyományrend és a kulturális örökség legnagyobb dicsőségére.

Pünkösdkor sem történt másként. De az ünnep neve azért megjelent, akkor is csak egy privát hirdetés kellett ehhez: „24 éves pedagógusnő keresi azt a férfit házasság céljából, aki jó és megértő férje tudna lenni. »Pünkösd 3518« jeligére a Sajtóházba.”

Na ugye! Ott a pünkösd szó a jeligében. És akinek ez nem elég arra, hogy az újság – akár csak egy házassági hirdetésben is – a többség által tisztelt ünnepre emlékeztessen, kap még egy aprócska megerősítést: „Áldott szép Pünkösdnek…” – evvel a Balassi-idézettel ajánlják a Petőfi rádió „régi nyárköszöntő szokásokról” szóló műsorát. És még egy bónusz, de ez már tényleg csak a véletlen műve: az egyik írásban említik a hajdani színigazgatót, akit történetesen Pünkösti Andornak hívtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.