Közélet

Dr. Gruber László: a homoszexualitás és a pedofília között lehet valamilyen kapcsolat

Dr. Gruber László: a homoszexualitás és a pedofília között lehet valamilyen kapcsolat

2023. április 4., kedd
Dr. Gruber László: a homoszexualitás és a pedofília között lehet valamilyen kapcsolat

Az Egyetem TV-n Tikvicki Dóra, dr. Gruber László plébánost kérdezte többek között a pedofíliáról.

A plébános kiemelte, hogy a katolikus egyház szexuál teológiájának alappillérei szerint egy kapcsolat felnőtt férfi és nő között jöhet létre, kölcsönös önátadás, örömszerzés és az élet továbbadása céljából, ezekbe pedig súlyosan ütközik a pedofília.

Dr. Gruber László részletezte is, egy effajta pedofil kapcsolatnál természetesen nem beszélhetünk a termékenységről, illetve „a kölcsönös örömszerzést is valószínűleg ki kell zárni.”

Ha pedig homoszexuális természetű ez a kapcsolódás, akkor meg szintén ütközik a nemek különbözőségével való dolog.

sorolta.

A plébános felhívta rá a figyelmet, ezek alapján is igazolható, hogy a pedofilizmusnak bármely fajta megnyilvánulása nem igazolható erkölcsileg, még akkor sem, ha esetleg jogi mentséget élvez.

Példaként hozta Hollandiát, ahol a holland pedofilok pártja évek óta javasolja a beleegyezési korhatár 12 évre csökkentését.

Hozzátette: Nyugat-Európában hiába vannak lazítások e téren, „de hát érezzük azt, hogy ez nem normális dolog.”

Kiemelte, az egyház évek óta folyamatosan egyre súlyosabb intézkedéseket vezet be a pedofilok ellen és "őrült márhaságnak" nevezte, hogy a papok pedofilok lennének. Mint ismertette: a föltárt pedofil ügyek 99,7 százalékát nem egyházi személy követték el.

A katolikus egyház ügyeiről pedig elmondta, az esetek túlnyomó többségében fiúkkal történtek az abúzusok, tehát

nem a cölibátus meg a pedofília, sokkal inkább a homoszexualitás és a pedofília között lehet valamilyen kapcsolat"

Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy minden azonos neműhöz vonzódó egyén pedofil lenne, „de azt mondja a szakirodalom, van három olyan személyiségjegy, ami fokozottan erre késztető. A nárcisztikus személyiségjegy, a visszaélésre való hajlam, illetve a kényszeresség. Akiben ez a három személyiség megvan, és ráadásul homoszexuális személy, hát sajnos majdnem borítékolható, hogyha az ilyen embert engedik pappá szentelődni, ott nagy gondok történhetnek.”

Felidézte, hogy éppen ebből fakad a 2002-es vatikáni rendelet, amely értelmében a homoszexuális hajlamú személyek, vagy ilyen kultúrát nyíltan támogatók, illetve ilyenben akár cselekedetileg korábban már részt vett személyek nem vehetők fel papneveldébe és szerzetes közösségbe.

Miért? Mert az ő felvételük a későbbiek során súlyos kockázati tényezőt jelent (...) olyan fokú kockázatot hordoznak magukban az ilyen személyek, hogy az egyház okulva korábbi, súlyos tapasztalataiból ezt nem kockáztathatja meg."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.