Kultúra

A Lear királyt adaptálja a Szegedi Kortárs Balett

A Lear királyt adaptálja a Szegedi Kortárs Balett

2023. április 17., hétfő
A Lear királyt adaptálja a Szegedi Kortárs Balett

A Lear király táncadaptációját mutatja be premierként a Szegedi Kortárs Balett, Juronics Tamás koreográfiáját Szegeden április 28-tól, a fővárosban május 6-tól láthatja a közönség - tájékoztatta a társulat az MTI-t.

A Lear, bár címében "király", mégsem sorolható a klasszikus királydrámák közé. Sokkal inkább önfelszámoló családi tragédia. Nekünk szól, szülőknek, gyerekeknek, hogy magunkra ismerjünk: az apák rosszul szeretik gyermekeiket, aztán hatalmasat csalódnak bennük, tombolnak, átkozódnak, pedig ők a hibásak. Lear fatális tévedése nem abban rejlik, hogy birodalmát idejekorán osztja fel, hogy elvéti a pillanatot - hanem, hogy azt reméli: vagyona és befolyása nélkül is fogják szeretni. Ez a felismerés pedig még tébolyítóbb egy ereje teljében lévő ember számára, mint annak, aki agg korba lép - szólt a történet hátteréről a rendező, koreográfus Juronics Tamás.

Az eseményeket mozgató lelki folyamatok bemutatását erősíti az is, hogy az udvari bolond helyett a király feleségének szelleme - Letizia Melchiorre - lesz a Csettényi Vencel alakította Lear ellenpontja. Gloster gróf szerepében Pataki Andrást, a társulat igazgatóját láthatja majd a közönség.

A Lear premierjét április 28-án tartják a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínházában. A fővárosi közönség először a Budapesti Táncfesztivál kiemelt előadásaként május 6-án láthatja a darabot a Nemzeti Táncszínházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.