Tandori Dezső kiállítás nyílik Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tandori Dezső és Kurtág György találkozásairól nyílik kiállítás pénteken Szegeden, a Tiszatáj Szalonban – tájékoztatta az irodalmi folyóirat az MTI-t.

A Kokas Nikolett művészettörténész és Rajk Judit énekművész által létrehozott kiállítás – mely a FUGA Budapesti Építészeti Központ tavalyi, azonos címmel megrendezett tárlatának anyagaiból nyújt válogatást – a két művész kései, 2018 és 2022 közötti üzenetváltásaira összpontosít.

A címadó Tandori-versciklus (A betűből. A szóból.) a költő utolsó – 2019-ben bekövetkezett halála után – a Tiszatáj Kiadó gondozásában megjelent Felplusztulás, leplusztulás című kötetében fogalmaz meg egyszerre abszurd és megható művésztársi örökhagyást a zeneszerző számára. Kurtág György pedig, aki mindig különösen élénken rezonált a költészet, és azon belül Tandori Dezső lírájának hívásaira, a költő halála után hasonlóan abszurd és megható gesztusokból építi barátságuk láthatatlan zenei emlékművét.

A kiállításon Tandori Dezső és Kurtág György műveinek kéziratai, művészi kapcsolattartásuk írásos dokumentumai láthatók.

Előző sztori

Több külföldi jármű is összeütközött az M5-ösön Szeged felé

Következő sztori

Áprilistól emelkednek a Volánbusz pótdíjai