Sport

Szegedi ötödik hely a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán

Szegedi ötödik hely a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán

2023. március 12., vasárnap
Szegedi ötödik hely a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán

A 3000 méteres női váltó ötödik, míg az 5000 méteres férfi staféta hetedik lett vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók szöuli világbajnokságán. A magyarok 2014 után először maradtak érem nélkül, azóta sorozatban hét vb-n volt legalább egy dobogós helyezésük.

Ezúttal a legjobb szereplés a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női váltóhoz fűződik, amely egy esés miatt nem tudott fináléba kerülni a szombati elődöntőből. A kisdöntőt viszont magabiztos versenyzéssel megnyerte az Európa-bajnoki ezüstérmes négyes a japán, a lengyel és az amerikai csapat előtt, így ötödikként zárt. A finálét szoros küzdelemben Hollandia nyerte.

A férfi váltó ugyancsak a kisdöntőben volt érdekelt, a Jászapáti Péter, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex alkotta kvartett nagy csatában Japán és Hollandia mögött, de Lengyelország előtt ért célba, így hetedik lett. Az aranyérem a kínaiak nyakába került.

Egyéniben az 1000 méter küzdelmeit rendezték, de vasárnap már csak a táv Eb-ezüstérmese, Jászapáti Petra volt versenyben, azonban rendkívül nehéz negyeddöntős futamba kapott besorolást. A szegedi versenyző nem tudott bravúrt elérni az 1500 méter aranyérmese, a holland Suzanne Schulting, illetve a szám vk-győztese, a dél-koreai Kim Gilli ellen, így futamnegyedikként nem jutott tovább. A döntőben az 500 méteren is aranyérmes Xandra Velzeboer fölényesen diadalmaskodott. A férfiaknál az 1500 méter világbajnoka, a dél-koreai Park Dzsi Von haladt át elsőként a célvonalon.

Jászapáti Petra 17. lett, míg a selejtezőben kiesett versenyzők közül Tiborcz Dániel 29., Nógrádi Bence 38., Kónya Zsófia pedig 39. helyen végzett.

A világbajnoksággal lezárult a 2022/23-as szezon, a következő - amelyben az olimpiai bajnok Liu-fivérek már kínai színekben versenyeznek - ősszel kezdődik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.