Közélet

Pest a zendülés lázában, Szeged köznapi nyugalomban…

Pest a zendülés lázában, Szeged köznapi nyugalomban…

2023. március 15., szerda
Pest a zendülés lázában, Szeged köznapi nyugalomban…

Százhetvenöt éve, azon a forradalmi napon a város… de nem, se forradalmi nap nem volt, se eufória nem kerülgette az itteni polgárt, nem is volt, ami hírt hozott volna Pestről. A Cegléd-Temesvár vasút csak tervben létezett, a szegedi szakasz csak hat év múlva épült meg.

Szeged tehát élte a szokásos életét. Szerda volt az a 15-e, mint a mai is.

A „népek tavasza” – mondja a szakirodalom arról az évnegyedről. Igen, Lajos Fülöp már februárban elüldözve Párizsból, mozgolódik a Rajna-vidék is, zendül Prága, rá két napra, március 13-án fölforr Bécs, újabb két nap – akkor, Berlint, Milánót, Velencét előzve a mi Pestünk forradalma jön.

A déli végeken tehát nincs hír. Ám a budai dokkban kezdik már a gőzöst felfűteni, majd útnak indul, le a Dunán, a szerémségi Zalánkeménnél egy éles fordulat, s a Tiszán föl, Szegedig.

A föllobogózott Pannónia gőzös 17-én kiköt a rakparton, utasai az odacsődült emberek előtt újságokat lobogtatva, felhevülten taglalják a hírt: kitört a pesti forradalom!

A hajóval a reménysugár érkezett. Mert Pozsonyból, az utolsó rendi országgyűlés színhelyéről jött előtte a rossz jel: István nádort Bécsbe rendelték, s nem volt, aki összehívja a főrendi táblát, így maradt egy törvénykezési torzó… Itt már csak a forradalom segít – mondták a követek. Hát, utólag kiderült, nem segített. De szép volt. Tizenöt hónap küzdelem, tizenöt hónap megváltás a léleknek: szabadságérzet.

A Hétválasztóhoz címzett fogadóban a jó hírre akkor kikészítették a boroskancsókat, a kihirdetett követjelentésre kezdődött a végtelen koccintgatás. Eufórikus hangulatú, hatalmas népgyűlés zajlott, megalakult a bizottmány.

Ünnepelt Szeged, tizenötödike helyett 17-én, de az a nap az ünnepé lett, teljesen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.