Meddig dagad a DK-s “kis gömböc”?

Az már lassan a baloldali pártoknak is világossá válik, hogy a Gyurcsány házaspár hogyan szeretné leuralni a teljes baloldalt. Az egységet szóban hirdető DK-s vezetők az áprilisi választás óta

a fű alatt folyamatosan szervezkednek és „lopdossák” a választási szövetség pártjainak embereit.

Minden, a parlamentbe jutott baloldali párt veszítette már el így politikusát, országgyűlési képviselő, polgármester, önkormányzati képviselő is szerepel már az átálltak listáján. A sor még folytatódik, Gyurcsány Ferenc néhány napja újabb átlépőt ígért jövő hét hétfőre.

AZ ÁTLÉPÉS AZ ALTERNATÍVA

Gyurcsány ebben a műsorban ismét azzal büszkélkedett, hogy mindenhonnan érkeznek politikusok, akik szeretnének csatlakozni a DK-hoz.

A tizennyolc átlépő, élvonalbeli politikus és a pártelnök kijelentése is egyértelműen azt mutatja, hogy a DK az egyetlen párt, amely a baloldali politikusoknak megfelelő alternatívát kínál az ambícióikhoz.

Az, hogy a jelenleg legerősebb ellenzéki párt gyakorlatilag erőből próbálja bedarálni a többi pártot, azt mutatja, hogy egyértelmű vezető és gyakorlatilag az egyetlen erős párttá akarnak válni a baloldalon.

KOMMUNIKÁCIÓS ERŐFITOGTATÁS

Az irányítás átvétele két fronton indult meg. Az átigazolások mellett az ellenzéki kommunikáció, az ellenzék által képviselt ügyek tálalásában is élen jár a DK, amihez tökéletes segítségére van az árnyékkormány. Ezzel kifelé és a baloldal felé is azt akarják mutatni, hogy ők bizony már teljes egészében kész vannak arra, hogy az országot vezessék, a többiek meg sehol nincsenek ehhez képest. Ehhez kapcsolják azt a sértő, radikális és olykor alpári vonalat, amit a kormány, a kormánypárti politikusok és az őket támogató többség minősítésére használnak. Mindezzel az erejüket fitogtatva jelzik a baloldali politikusoknak: mi erősek vagyunk, most még van hely, de előbb-utóbb záródnak az ajtók.

HALLGAT A SZEGEDI DK

Szegeden egyelőre még nem volt olyan politikus, aki a DK felé indult volna. Igaz, itt Botka László polgármester kínosan ügyel arra, hogy minden ellenzéki párt jól érezze magát, és kellő teret kapjon a kibontakozásra, amiért feltétlen támogatást vár a szövetséges képviselőktől.

Hogy az egyensúly ne billenjen meg, és kritika se érjen senkit, elsősorban Botka polgármestert, akár pozíciókat is oszt,

így történhetett meg az is, hogy a DK szegedi önkormányzati frakcióvezetője alpolgármesteri széket kapott. Binszki József korábban több, olykor halkabb, olykor hangosabb kritikát is megfogalmazott a városvezetéssel szemben, úgy azonban, hogy ő is ott ül az irányítók között, már nem biztos, hogy odaszól „a főnöknek”. Emellett a DK-s vezetőkkel is folyamatosan egyeztet, ezzel szintén védve magát a támadásoktól.

Bár Botka László viszonya cseppet sem felhőtlen Gyurcsány Ferenccel, a pártelnök felesége Dobrev Klára sokszor volt már a vendége – az egyeztetések és háttéralkuk biztosítják a támogatást a polgármesternek

A napokban levelet küldtünk Binszki Józsefnek is, aki korábban, akármilyen kínos kérdést is kapott, szinte postafordultával válaszolt nekünk. Most azonban meglepően csendes maradt a baloldali önkormányzati képviselő. Pedig a kérdéseinkre akár igennel és nemmel is lehetett volna válaszolni.

  • Mint DK-s politikus, mennyire ért egyet ezekkel az átlépésekkel? 
  • Ön szerint az átlépő politikusok azonnal, kérdés nélkül tudják képviselni a DK elveit és programjait?
  • Elképzelhetőnek tartja, hogy a vármegyében, és kiemelten Szegeden így bővüljön a párt?

Úgy tűnik azonban, hogy a nyilatkozatstop nem csak Budapesten, hanem országszerte érvényes a DK politikusokra.

A KIS GÖMBÖC

Hogy a folyamatnak hol a vége azt talán maga Gyurcsány Ferenc sem tudja. Hétfőn újabb név, aztán még ki tudja, hányan lépnek át. A pártelnök soha nem szenvedett önbizalomhiányban, most is az erőtől duzzadó vezér szerepét tölti be. Bár a jövőbe mi sem látunk, ez a magyar népmese sok tanulsággal járhat a baloldalon.

Előző sztori

A Harry Potter világát megidéző kávézó nyílt Szegeden

Következő sztori

Újra találkoznak az egyetemi színházak Szegeden