Közélet

Kövér László: készen állunk szabadságunk védelmére!

Kövér László: készen állunk szabadságunk védelmére!

2023. március 15., szerda
Kövér László: készen állunk szabadságunk védelmére!

A szabadságszeretet hírvivője

Koncz Zsófia felhívta rá a figyelmet, hogy a nemzeti ünnep mellett a 200 éves Himnuszt és a 200 éve született Petőfi Sándort is ünnepeljük. Továbbá, hogy Monok Kossuth Lajos szülőfaluja. Kossuth az egész világba elvitte a magyar szabadság szeretetet. Nem véletlenül van a mai napig Kossuthnak kultusza Magyarországon. Elhangzott:

elidegeníthetetlen érdeme, hogy hazánkban törvénybe iktatták a szabadságharc eredményeit.

Sőt Abraham Lincoln, az Egyesült Államok elnöke demokráciáról kialakult képét is a Kossuth-tal való találkozás formálta. Végül Koncz Zsófia több történelmi eseményt említett, ami a helyi vidékhez kötődik. Szóba jött jelenkori érdemként a világ legnagyobb humanitárius segítségnyújtása is, amelyet az ukrán-orosz háború kapcsán nyújtanak a magyarok a menekülőknek.

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Egy Kossuth idézettel kezdte beszédét Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke:

Jogunk is van, erőnk is van, hogy öncél legyünk, ne idegen célok eszköze.

A házelnök hangsúlyozta, hogy a magyar kormány ma is készen áll a magyar szabadság védelmére. Aztán történelmi példákat említett ugyanerre, amelyek az 1848/1849-es forradalom alkalmával tetőztek. Kiemelte, hogy ennek nyomán született meg a széles körű választójog. Az újonnan megválasztott országgyűlés, pedig törvényileg is megalapozta a magyar nemzet szabadságjogait. Kossuth sikeres fegyverkezése példa lehet ma is. A Kossuth-nóta vezette el a magyar szíveket a kiegyezésig is.

Elmondta, hogy a nyugati szabadságnak szintén ihletője és éltetője Kossuth demokrácia eszménye. A demokrácián kívül nem létezhet szabadság. 1863-ban Lincoln is Kossuthot idézte ezzel kapcsolatban. Az is Kossuth Lajos gondolata volt, hogy a demokrácián kívül nem létezhet szabadság. Kövér László hozzátette, hogy ez ma is igaz.

A hatalom a jövőben is a polgároké kell, hogy maradjon Európában, amely nem másoké, hanem az európaiaké.

Csak így győzhetjük le békésen a fölénk tornyosuló válságokat. Végül a magyar kormány eredményeit sorolta fel a magyar szabadságért máig folyó harcban. Utoljára a tizenkét pontból kölcsönzött: Legyen béke, szabadság és egyetértés! jelszóval köszönt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.