Politika

Felszámolják a külföldi kampányfinanszírozást

Felszámolják a külföldi kampányfinanszírozást

2023. március 27., hétfő
Felszámolják a külföldi kampányfinanszírozást

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban – erősítette meg a Mandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

A parlamenti képviselő szerint a cél változatlan:

Külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat.

A módosítás értelmében, amennyiben bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelöltet állítani, például a most következő önkormányzati választáson, akkor csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

Ne fogadhasson el senki támogatást se hazai, se külföldi jogi személytől, alapítványoktól, ki tudja még, kitől. A dollárbaloldal megmutatta, ez a veszély igenis valós!”

hangsúlyozta Kósa Lajos.

Hozzátette: úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel indul a választáson. El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek a választáshoz. Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma – mutatott rá a képviselő.

A változás a nem pártként bejegyzett, ám politikai pozíciókra pályázó jelölteket támogató szervezeteket érinti, mint például a Mindenki Magyarországa Mozgalom. A 2022-es választásokat megelőzően, már 2019-ben is különböző fedőszervezeteken keresztül megkerülték a párttörvény rendkívül szigorú szabályait. A pártokkal ellentétben az egyesületetek ugyanis jelenleg bárki finanszírozhatja, külföldiek, hazai vagy külföldi vállalatok, alapítványok és egyéb szervezetek.

Az ellenzék magatartását Kósa Lajos összességében a„csalás intézményesítésének”nevezte, jelezve, ezen, és ehhez hasonló„politikai innovációk miatt szükséges a törvénymódosítás”.

Alapvető különbség, hogy a nemzeti oldallal szemben a dollárbaloldalon nem okoz morális problémát, hogy kilóra meg lehet venni őket

vélekedett a Fidesz alelnöke.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Borítókép: Magyar Nemzet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.