Februárban közel 200 ezerszer utaztak a vasútvillamoson

Még több Szeged és Hódmezővásárhely térségében élő lakost, autóst csábított el a vasútvillamos, mióta csúcsidőben 20 percenként váltják egymást a járatok – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Februárban már a 200 ezret közelítették a fizető utasforgalmi adatok, számításaik szerint pedig márciusban meg is haladhatják azt. Az utasforgalmi próbaüzem kezdete, azaz 2021 november vége óta pedig már csaknem 1,4 millió utazáshoz vették igénybe a vasútvillamosokat.

Február 4-től a munkanapok reggeli és délutáni csúcsidőszakában 20 percenként közlekednek a TramTrain-járatok. A gyakoribb szolgáltatás révén idén januárról februárra 7 százalékkal nőtt az utazások száma a járműveken, így már 193 ezren utaztak bérlettel vagy jeggyel a többinél 2-3 nappal rövidebb hónapban. Az utasok közül legtöbben a teljes vonalra (A-B-C zónára) érvényes jegyet vagy bérletet váltanak (2150 a teljes vonali bérletet, 27800 volt a jegyet váltók száma az előző hónapban).

A hónapról hónapra bérletet vásárlók száma másfélszeresére ugrott a próbaidőszakot követő nyitóhónaphoz képest: akkor 2000-en váltottak harmincnapos bérletet, idén februárra már közel 3100 a vásárlók száma. Az első kétheti adatsor alapján minden esély megvan, hogy márciusban átlépje a fizető utasforgalom a 200 ezret.

Március első két hetében a napi átlagos helyközi fizető utasszám majdnem elérte a tízezret a vasútvillamoson.

Májustól a várakozások alapján még több utas szokhat át a közúti közlekedésről a kötött pályára, ugyanis a TramTrain-járatok esetében is kedvező változást hoz a vármegye- és országbérlet bevezetése. Csongrád-Csanád vármegyében a vasútvillamosok teljes vonalára, így a Szegeden belüli szakaszokra is érvényes lesz a vármegye- és az országbérlet. Nemcsak azoknak éri meg a 9450 forintos vármegyebérletet megváltani, akik a Szeged és Hódmezővásárhely között ingáznak, hanem azok számára is megtakarítást jelent, akik Szeged–Algyő, illetve Hódmezővásárhely–Algyő között utaznak rendszeresen bérlettel. A tanulók igénybe vehetik a 90 százalékos kedvezményt, így 945 forintért használhatják ki a vármegyebérlet előnyeit.

Az új díjterméket megvásárlók – külön bérlet vagy jegy váltása nélkül – az utazási szokásaiktól függően választhatnak a helyközi buszjáratok, vonatok, illetve a vasútvillamosok között.

Előző sztori

A NAV akár havi 120 ezret fizet a szegedi egyetemistáknak

Következő sztori

Bánki Erik: Az elmúlt harminc év legnagyobb botrányát éljük