Közélet

Elítélték a mórahalmi Mini Hungary park-ügy vádlottait

Elítélték a mórahalmi Mini Hungary park-ügy vádlottait

2023. március 22., szerda
Elítélték a mórahalmi Mini Hungary park-ügy vádlottait

Két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék szerdán költségvetési csalás kísérlete miatt B. Sándort, a Szeviép Zrt. korábbi vezetőjét. D. Imre, az ügy másodrendű vádlottja ugyanezt a büntetést kapta. A törvényszék a mórahalmi Minipark ügyben hozott most ítéletet.

Költségvetési csalás miatt ítélte el a Szegeid Törvényszék szerdán a mórahalmi makettparkügy vádlottait. A legsúlyosabb büntetést az elsőrendű vádlott, B Sándor, a Szeviép Zrt. korábbi vezetője és tulajdonosa, illetve a projektet kitaláló másodrendű vádlott, D. Imre kapta. Őket két év – öt évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta a Gaudi Tibor vezette tanács. Az elsőrendű vádlottnak 12 millió, a másodrendű vádlottnak 4 millió forint pénzbüntetést is fizetnie kell. Az ügy harmadrendű vádlottjára egy év hat hónap, négy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a törvényszék. A negyedrendű vádlott egy év tíz hónap, az ötödrendűt egy év egy hónap szintén felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Mint ismeretes, az első és másodrendű vádlottak szerezték meg a mórahalmi makettpark kivitelezésének lehetőségét, amely a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló, ötven fontos műemléket mutat be. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, amelyet a cég – 15 százalékos önerő biztosítása mellett – 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból akart megvalósítani.

A kivitelezés azonban a kezdetektől akadozott. A fejlesztési ügynökségnek valótlan tartalmú jelentéseket adtak be, ami miatt

az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amiből a végrehajtási eljárásban 50 millió forint térült meg.

Volt olyan makett, amit készre jelentettek, de amikor ez megtették, akkor még hozzá sem kezdtek a kivitelezők. Gaudi Tibor az ítélet kihirdetésekor elmondta, hogy figyelembe vette az időmúlást, és hogy

a makettpark végül is elkészült, ha egy része silány minőségben is.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, mert az ügyész és a vádlottak is három nap gondolkodási időt kértek.

(via Délmagyar)

Borítókép: Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.