Az Országház a világ legjobb látványossága, Budapest az 50 legjobb között

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Stasher összeállításában a magyar Parlament lett a világ legjobb turisztikai látványossága, Budapest pedig bekerült a Time magazin World’s Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításába.

A tavalyi évben jelentősen nőtt Magyarországon az idegenforgalom, amelyből Csongrád-Csanád vármegye is kivette a részét. Mint arról korábban beszámoltunk, a belföldi forgalom is jelentősen nőtt, de külföldiek száma 36 százalékkal emelkedett, míg a vármegyében közel kétszeresére nőtt.

Az idegenforgalmi növekedést pedig a nemzetközi elismerések követték, amelyek remélhetőleg tovább lendítik a forgalmat. A Time magazin felhívja a figyelmet a Budapesten rövidesen nyíló új szállodákra is. A W Budapest júliusban nyit közvetlenül az Operaházzal szemben, a történelmi Klotild-palotát St. Regis Hotel Budapest néven alakítják át, a Marriott Autograph Collection részét képező Dorothea Hotel pedig a Vörösmarty téren debütál – olvasható az ajánlóban. A Stasher turisztikai blog is felhívja a figyelmet a kiemelkedő szállások minőségére, Booking.com-on a budapesti helyek átlagosan 8,6-os értékelést értek el.

A blog külön kiemeli a remek közbiztonságot, az 5-ös skálán 1,4-et ért el Magyarország.

(Minél alacsonyabb az érték, annál biztonságosabb.)

Számos országos és városi adat összegyűjtése mellett a felállított 10-es skálán 7,34 pontot ért el az Országház. A 99 helyszínt rangsoroló turisztikai blogon 7,17 ponttal a Párizsi Disneyland végzett, harmadik helyen 7,15 ponttal pedig az izlandi geotermikus Kék Lagúna.

Az amerikai Times magazin Budapestről szóló ajánlásában emlékeztet arra is, hogy a magyar főváros idén ünnepli egyesítésének 150. évfordulóját egy csaknem száz eseményt kínáló rendezvénysorozattal. A cikk kiemeli, hogy Budapest egyik jelképe, a Lánchíd két évig tartó felújítás után ősszel nyílik meg a gyalogosok előtt, és hogy októberben nagy számú néző buzdítja majd a Budapest Maraton résztvevőit, akik a nevezetes híd mellett és alatt is futnak.

A jubileumi rendezvények közül a Time magazin kiemeli még a Hősök terére meghirdetett, szeptemberi szabadtéri jubileumi koncertet, a Budapest Tortája versenyt, valamint a Budapest identitását bemutató új kiállítást a Budapesti Történeti Múzeumban.

Az ajánló emlékeztet arra, hogy Budapesten nemrég nyílt meg a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza, míg a Magyar Állami Operaház egy átfogó felújítást követően várja ismét a közönséget. A Budavári Palotanegyed számos látnivalója, köztük a Szent István-terem, a Főőrség épülete és a Karakas pasa tornya is visszanyerte eredeti pompáját a Nemzeti Hauszmann Program keretében.

A magazin idei listáján olyan helyek szerepelnek, mint Barcelona, Kiotó, Nápoly és környéke, Sardzsah, Phuket, a Yosemite Nemzeti Park vagy a Francia Polinéziában található Tuamotu-szigetek.

A közép-európai régióból a szerkesztők csak Bécset és az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik idei kitüntetettjét, Temesvárt válogatták be a világ legjobb 50 turisztikai célpontja közé.

Interjú
Előző sztori

Ferencz Orsolya: a klímaváltozásra az űrtechnológia kínál megoldást

Következő sztori

Most a hétvégén változnak az üzemanyagárak