A magyarok többsége szerint a brüsszeli szankciók felelősek az inflációért

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A kormányközeliséggel még véletlenül sem vádolható Publicus Intézet felmérése is megerősítette, hogy a lakosság többsége a brüsszeli szankciók káros hatásaival magyarázza a magas árakat.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából február 28 – március 6. között 1012 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az inflációval kapcsolatban.

A felmérésből kiderült, hogy tízből négy (39 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy súlyos gondot jelent neki az infláció, az árak emelkedése. Ez azt is jelenti, hogy 2022 októberéhez képest hat százalékponttal csökkent azok aránya, akik így nyilatkoztak.

Tízből kilenc válaszadó szerint az elszálló energiaárak felelősek inkább az élelmiszerárak emelkedéséért. Kiderült a számokból, hogy 2022 októberéhez képest 14 százalékponttal csökkent (79-ről 65 százalékra) azok aránya, akik szerint a kormány gazdaságpolitikája a felelős. Ráadásul hat százalékponttal növekedett (57-ről 63 százalékra) azok aránya, akik szerint a brüsszeli szankciók okolhatók inkább a mostani árakért.

A kormánnyal kritikus balliberális sajtó mindezt úgy próbálja tálalni, hogy „hat az agymosás, a magyarok egyre kevésbé az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, inkább Brüsszelt okolják a drágulásért”.

A felmérés eredménye azonban nem meglepő, hiszen a szankciós politika miatt elmélyült energiaválság egész Európában áremelkedésekhez vezetett.

 Magyarország ebből a szempontból különösen nehéz helyzetben van, hiszen jelentős az energiakitettsége és szomszédja a háború dúlta Ukrajnának.

A kormány számos intézkedést hozott az infláció letörésére, a rezsicsökkentéstől kezdve az árstopokig. Sőt, egyre több áruházlánc jelent be egyre több termékére árcsökkentést. 

Előző sztori

A baloldal támadta, sikerprojekt lett belőle

Következő sztori

Mossák a növényeket Szegeden