Tökéletes első félidővel győzelemmel kezdte az Eb selejtezőket a magyar válogatott

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Budapesten egész nap tomboló orkán erejű szél és a 4 Celsius fokot mutató hőmérő sem tántorította vissza a magyar válogatott szurkolóit, így közel teltház előtt vonultak pályára a csapatok-egyedül a vendégszektor volt üresebb, százötven bolgár szurkoló várta a kezdést. A magyar válogatott az Eb selejtezők első játéknapján „szabadnapos” volt, felkészülési meccseken győzte le az észteket 1-0-ra, Bulgária viszont egy meccset már játszott, ahol hazai pályán 1-0-ra kikapott Montenegrótól.

Már a melegítés alatt szép számmal érkeztek a lelátóra a szurkolók (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A magyar válogatottban az észtek elleni meccshez képest egyetlen változás volt, Kalmár Zsolt helyett Nagy Ádámot jelölte a kezdőbe Marco Rossi szövetségi kapitány. A magyar válogatott szurkolótábora, a Charpatian Brigade ismét kitett magáért, egyszerre szívmelengető és lélegzetelállító koreográfiával várták a pályára vonuló csapatokat.

A tizenkettedik játékos

A mezőnyben, elsősorban a pálya középső részén zajlott a játék az első percekben, ahol válogatottunk birtokolta többet a labdát. A 9. percben Sallai Roland adhatott be szögletet, Szoboszlai Dominik kapta a labdát, aki visszapasszolt Sallainak, lövését védte a bolgár kapus, a kippatanóval Willi Orbán szintén a kapust találta el, majd a harmadik kísérletre, Vécsi próbálkozásánál már Daniel Naumov is tehetetlen volt, így gyorsan megvolt a magyar vezetés. (1-0)

Harmadik próbálkozásra bent volt az első gól (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Bár rögtön a gól után volt egy veszélyesebb bolgár helyzet, de a játékot egyértelműen válogatottunk irányította. Ahogy az várható volt, a Nemzetek Ligájában tapasztaltakkal ellentétben sokkal támadóbb, bátrabb játékkal próbálkoztak és ennek eredménye is megvolt, többször is igen biztató helyzet alakult ki a vendégek kapuja előtt. A 26. percben egy bolgár szabálytalanság után Szoboszlai állította le a labdát a kaputól husznhat méterre, középen. Jobbal küldte kapura a labdát, ami a sorfalon megpattant, és ugyan a Naumov ujjheggyel belért, de a labda a védhetetlenül a bal felsőben kötött ki. (2-0)

Szoboszlai Dominik és Sallai Roland most csak a gól után kő-papír-ollózott (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A biztos vezetés tudatában sem engedett a szorításból a magyar csapat. A bolgárok játéka kimerült a védekezésben, a félpályát is alig lépték át. A szemre is tetszetős játék pedig meghozta az újabb gólt. A 40. percben Szoboszlai szólózott, majd Bolla Bendegúzhoz passzolt, a labda egy menteni igyekvő bolgárról Ádám Martin elé pattant, aki könnyed mozdulattal a jobb alsóba passzolt. A forráskúti származású labdarúgó az észtek elleni győztes gólja után tétmeccsen is betalált, másodszor volt eredményes címeres mezben. (3-0)

Ádám Martin arca beszédes, lövése után a kapuban kötött ki a labda (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Tökéletes első félidő után mehetett szünetre válogatottunk.

A második félidőben magabiztosan tartotta előnyét válogatottban (Fotó MTI/Kovács Tamás)

A második félidő egy szép magyar támadással és egy 20 méteres Sallai bombával indult, amit a bolgár kapusnak kellett bravúrral védenie. A kezdeményezést továbbra sem adta át válogatottunk, és ugyan a játékuk rendben volt, de újabb gólt nem sikerült szerezniük. A 64. percre Georgi Rusev vette célba 17 méterről Dibusz Dénes kapuját, a magyar hálóőrnek nem volt nehéz dolga, vetődve védett. Először ezen a meccsen. Panaszra nem lehetett oka senkinek, még akkor sem, ha lényegesen visszafogottabb volt a válogatottunk és az első félidőhöz képest nem volt olyan sziporkázó a játékunk. Több teret hagytak a bolgároknak a támadásra, de ez komolyabb veszélyt nem tartogatott magában. A magyar győzelem egyetlen pillanatig nem forgott veszélyben, sőt a nagyobb helyzeteket a magyarok hagyták ki.

Napra pontosan 40 évvel ezelőtt kezdett győzelemmel az Eb selejztezőt, akkor, 1983. Március 27-én, Luxemburgban győztek 6–2-re. Folytatás a “maiaknak” június 17-én Montenegróban, majd három nappal később hazai pályán Litvánia ellen, a Puskás Arénában.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0 (3–0) 
Budapest, 
Puskás Aréna, 66 000 néző. V: Meler (török)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Nego, 86.), Nagy Á. (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár, 87.), Kerkez – Sallai (Csoboth, 73.), Ádám M. (Varga Barnabás, az 59. percben), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
BULGÁRIA: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov – Markov ( H. Petrov, a szünetben), Karabeljov (Krasztev, a szünetben), Gruev (Sopov, 85.), N. Iliev, Petkov – Deszpodov, Delev (Ruszev, a szünetben). Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics
Gólszerző: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)

Előző sztori

Csalókra figyelmeztet az Országos Mentőszolgálat

Következő sztori

Nem akarták elrabolni a 12 éves kislányt a villamoson