Egyetem

23 százalékkal többen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre

23 százalékkal többen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre

2023. március 13., hétfő
23 százalékkal többen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre

Huszonhárom százalékkal nőtt azoknak a száma, akik első helyen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre az általános felvételi eljárásban - írja közleményében a felsőoktatási intézmény.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 9015-en jelölték meg első helyen az SZTE-t, ami a tavalyi 7350 diákhoz képest kiemelkedő növekedés. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre, a távoktatás munkarendre és a mesterképzésekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett. A legtöbben a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kart választották, ide 4319-en jelentkeztek. De népszerű a Természettudományi és Informatikai Kar, illetve a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar is.

A 431 meghirdetett szak közül a legnépszerűbb a pszichológia, a programtervező informatikus, a gazdálkodási és menedzsment, a jogász és az általános orvos képzés.

Jelentősen növekedett az agrárképzési területen a mezőgazdasági mérnöki alapszakra, a gazdaságtudományi területen a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás alapszakokra jelentkezők száma, de a műszaki menedzser, a vegyészmérnöki és a biomérnöki alapszakokat is egyre többen választják. Az egészségügyi területen egyre népszerűbb az ápoló, a gyógytornász, a dintélhigiénikus és az általános orvos szak.

A Gazdaságtudományi Kar távoktatás formában meghirdetett gazdálkodási és menedzsment szakjára majdnem kétszer annyian jelentkeztek, mint 2022-ben. Szintén majdnem duplájára nőtt a pedagógusképzési terület alapszakjaira első helyen jelentkezők száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.