Illegális bevándorlás

2022-ben közel 16 ezer migráns elfogásában segítettek a polgárőrök

2022-ben közel 16 ezer migráns elfogásában segítettek a polgárőrök

2023. március 3., péntek
2022-ben közel 16 ezer migráns elfogásában segítettek a polgárőrök

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége és az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata a 2022-es évet értékelő fórumot tartott pénteken Mórahalmon.

A rendezvényen több, mint százan jelentek meg, köztük az OPSZ vezetői, a határvédelemben aktív polgárőrök, rendőri vezetők, Dr. Polyák Zsolt, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Balázs László rendőr ezredes az ORFK képviseletében, valamint az érintett települések polgármesterei.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere beszédében elmondta, az elmúlt években a határ menti településekre nehezedő nyomást csak összefogással lehet kezelni. Ebben a munkában pedig az OPSZ szervezetei, a mezőőrök és a rendőrség közösen vett részt. Kiemelte, a folytatásra feltétlenül szükség van, a kialakított mechanizmusok működnek, így a Homokhátság települései részéről továbbra is kérik a kormány és a politika figyelmét.

Csorba Sándor, a Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke a déli határszakasz megerősítéséről számolt be.

Elmondta, tavaly a Magyar Kormány felkérésre, február 12-e és december 12-e között 15.602 polgárőr vállalt önkéntes szolgálatot a déli határ védelmében, közvetlenül a határsávban, a mélységi területeken, illetve az ország belsejében. A 10 hónap alatt a polgárőrök 161.837 szolgálati órát, ebből rendőrrel közösen, 45.522 órát teljesítettek, közreműködtek 15.858 határsértő és 17 embercsempész elfogásában.

Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Csorba Sándor által elmondott számok mögött hihetetlen munka van, ami nélkül sokkal nehezebb lenne a határ menti településeken élők helyzete.

Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere felszólalásában megköszönte a polgárőrség munkáját, elmondta, a szervezet közbizalmat élvez, a lakossággal kiváló az együttműködésük, biztonságérzetet nyújtanak a településen, különösen a szórt tanyákon élőknek.

Az esemény záró értékelésében Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke hangsúlyozta, a 2022-es határvédelmi program rendkívül sikeres volt, történelmet írtak, a polgárőrség olyan mély gyökeret eresztett a határ menti településeken, hogy arra lehet építkezni 2023-ban is. Hozzátette, a polgárőrök hozzájárultak Magyarország és Európa biztonságához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.