Tudomány

Vándorkiállítás nyílt Karikó Katalin kitüntetéseiből

Vándorkiállítás nyílt Karikó Katalin kitüntetéseiből

2023. február 10., péntek
Vándorkiállítás nyílt Karikó Katalin kitüntetéseiből

Megnyílt a Karikó Katalin kitüntetéseiről szóló vándorkiállítás az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának Székházában. A kiállítás egy hónapon át lesz látható.

A kutató tanulmányi versenyeitől a Lasker-díjig mutatja be Karikó Katalin biokémikus elismeréseit az a kiáálítás, ami február 10-én nyílt meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának székházán. A kiállítás első állomása az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának aulájában volt 2022 decemberétől januárjáig. A mintegy hatvan sajtó- és műtárgyfotóból szerkesztett képet felvonultató kiállítás fotóit Sahin-Tóth István készítette, a kiállítást magát pedig Újszászi Ilona szövegezte.

A tárlat a „Nők és lányok a tudományban” Világnaphoz kötődő első szegedi rendezvény, melyet az ENSZ-közgyűlése 2015-ben ratifikált, azóta minden évben február 11-én tartják meg.

Dr. Hohmann Judit akadémikus, az SZTE professzora a kiállítás megnyitóján arról beszélt, sokkal kevesebben jutnak el a nők közül az akadémiai életpályáig, mint a férfiak, ennek pedig számos oka van. Erre próbálja felhívni a figyelmet a nők a tudományban világnap.

A kiállítás márciusig lesz az MTA szegedi székházában látható. Innen KArikó Katalin iskolavárosába, Kisújszállásra kerül majd át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.