Közélet

Óvodabezárás: hiába háborognak a szülők, a baloldali képviselők hajthatatlanok

Óvodabezárás: hiába háborognak a szülők, a baloldali képviselők hajthatatlanok

2023. február 15., szerda
Óvodabezárás: hiába háborognak a szülők, a baloldali képviselők hajthatatlanok

A megszokottnál sokkal komolyabb érdeklődés volt a szegedi Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság szerdai ülésén. Azok az aggódó szülők ülték körül a bizottság tárgyalóasztalát, akiknek a gyermekei a négy, az önkormányzat által bezárni tervezett óvodába járnak.

MILLIÁRDOKAT KAPOTT SZEGED, A HELYI BALOLDAL KEVESLI

A bizottsági ülés elején, a város idei költségvetését taglaló első napirendi pont előterjesztője, Kovács Tamás alpolgármester a korábban megismert, Botka László polgármester által 20 oldalon taglalt kormánykritikát kivonatolta és ismételte meg. Erre kisebb szócsata alakult ki a jobboldali és baloldali képviselők között, a számháborúban a város vezetése természetesen továbbra is a kormánytól kapott milliárdos támogatást kevesellte. Új elem volt benne, hogy a Tiszavirág Sportuszoda rezsitámogatását, a két részletben közel 200 millió forintot kicsinyelte.

Az éles vita az ötödik napirendi pontnál bontakozott ki, ebben tárgyaltak négy, az önkormányzat által bezárni tervezett óvoda sorsáról. Ahogy azt mi is megírtuk, négy tagóvoda augusztus elsejétől bezárna, mert az önkormányzat szerint kevés a gyermek és nem gazdaságos fenntartani. Alsóvároson a Bem Utcai, Móravároson a Szél utcai a Napsugár, Tarjánban a Sás utcai, Tápén pedig a Honfoglalás utcai óvodát zárná be a város vezetése.

Előbb megmagyarázta, majd védte a védhetetlent Binszki József

A vitában, az előterjesztő, Binszki József alpolgármester negyedórán keresztül ecsetelte, hogy miért van szükség az óvodák bezárására. Az önkormányzat fő érvei a demográfiai válság miatt fogyatkozó gyermekszám, a kihasználatlanság, az elszálló rezsiárak és a költségcsökkentés körül forogtak. Az alpolgármester ugyan megérti a szülőket, de azt is hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben nem lehet és nem is szabad érzelmi alapon dönteni.

A bizottság KDNP-s tagja, Haág Zalán szerint sem megfelelő hatástanulmány, sem megfelelő egyeztetés nem volt a szülőkkel, akik így joggal nehezményezik azt, hogy a fejük felett döntenek a gyerekeik sorsáról. A képviselő indítványozta, hogy a bizottság ne engedje a közgyűlés elé a tervezetet, folytassa le a kellő vizsgálatokat, egyeztessen a szülőkkel és csak azután kerüljön a közgyűlés elé tervezet.

Az ülésen résztvevő két Fideszes képviselő, Chovanecz Kata és Német Ferenc is elsősorban az egyeztetéseket hiányolta hozzászólásában.

A bizottság ülésére tizennégy szülő érkezett, A Bem utcaiak képviseletében Függ Zsolt azt mondta, hogy

rengeteg csúsztatást tartalmaz az előterjesztés, esetükben például a kihasználatlanság sem áll meg, mert azt száz százalék fölötti.

Emellett kiemelte, hogy a Földmíves utcába csak a tornaszoba megszüntetésével kaphat helyet az új csoport. Szintén ez a szülő mondta, hogy a város büdzséje nem engedi egy kisebb óvoda felfűtését, akkor adja más kezelésébe az intézményt.

A szülők felháborítónak tartják, hogy alig volt egyeztetés az ügyben

Gémes Tamás a tápéiak nevében kiemelte, hogy hiába állítják ellenkezőjét,

az összevonás miatt óvónők, dajkák válnak fölöslegessé.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy a Kölcsey téren működő három csoport mellé érkező két csoport úgy vonódna össze, hogy nem öt, hanem négy marad, ami elbocsájtásokkal járhat.

Szabó Levente szintén a tápaiak nevében jelezte, hogy a Kölcsey óvoda alapító okiratában hetvenhét főben jelölik meg az odajáró gyerekek számát, ez százra emelkedne. Azt is kiemelte, hogy az összevonással nem hogy pénzt nem spórolnak, de rövid távon pénzt veszít az önkormányzat, mivel a tervezett bölcsődéhez átépítésre van szükség. Szintén ő jelezte, hogy

a körzet DK-s önkormányzati képviselője, Szécsényi Rózsa tessék-lássék módon közösségi oldalon kérdezte meg a helyieket, hogy szükségük van bölcsődére vagy sem, ráadásul az oda érkező, számára negatív hozzászólásokat eltávolította.

A felháborodott szülő jelezte, hogy tápéiak nem azért szavaztak a képviselőnőre, hogy ne halgassa meg a véleményüket.

Válaszokat nem igazán kaptak a szülők, ahogy a javaslatukat is lesöpörték

Több szülő jelezte, hogy az összevonások nem csak a megszűnő óvodákba járó gyerekek életét bolygatja meg, de a befogadó intézménybe járókét. Emellett azt is jelezték, hogy több törvényt és előírást is megsért a város vezetés terve, ami egyáltalán nem gyerekbarát, sőt többük véleménye szerint inkább ellenük szól

Végül a bizottság baloldali tagjai a szülők kérést nem meghallva elutasították és Haág Zalán indítványát, ami arra vonatkozott, hogy megfelelő hatástanulmány készüljön illetve folytatódjon az egyeztetés a szülőkkel, majd szintén a baloldali többség a pénteki közgyűlés elé küldte az előterjesztést.

AZ ALPOLGÁRMESTER VÉDTE A VÉDHETETLENT

Az ülés után Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője és a bizottság tagja közleményt adott ki, melyben jelezte, hogy minden politikai és jogi eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák az óvodák bezárását. "Az oktatási bizottság mai ülésén ismételten bebizonyosodott, hogy a baloldali városvezetést sem a színvonalas pedagógiai munka, sem a szülők véleménye, sem az óvodások szempontjai nem érdeklik. A bizottság baloldali tagjai hozzá sem szóltak a 4 óvoda bezárásáról szóló előterjesztéshez, egyedül - az óvodák bezárását képviselőként korábban ellenző, alpolgármesterként most javasló - Binszki József védte a védhetetlent. A Fidesz-KDNP továbbra is ellenzi az óvodabezárásokat, minden politikai és jogi eszközt igénybe fogunk venni, hogy megakadályozzuk a szegediek érdeke ellen ható intézkedést!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.