Megszavazták a költségvetést, döntöttek az óvodabezárásokról az idei első közgyűlésen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 12:31

Véget ért a közgyűlés

Köszönjük a megtisztelő figyelmüket!

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 12:27

Pro Urbe díjat kap Mózes Ervin

Zárt ülésen megszavazták a képviselők, hogy idén Vécsei László Széchenyi-díjas magyar orvos, neurológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja legyen Szeged díszpolgára.

Pro Urbe díjat idén Mózes Ervin Szeged korábbi címzetes főjegyzője és Nagy Bandó András humorista kap.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 12:22

Kivonult a Fidesz–KDNP frakció a szavazásról

Az óvodabezárások megszavazását követően a Fidesz-KDNP frakció tagjai kivonultak a teremből. Haág Zalán KDNP-s képviselő úgy értékelte a szavazást, hogy az szégyen Szeged városára nézve.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 12:20

Megszavazták a költségvetést és az óvodabezárásokat is

Szeged költségvetését 18 igennel, 8 nemmel és 1 tartózkodással megszavazta a közgyűlés. A lakásrendelet módosítását 18 igennel és 9 tartózkodással fogadta el a közgyűlés. Az óvodák bezárását név szerinti szavazással fogadták el, ezt 18 igennel és 9 nemmel fogadta el a közgyűlés.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 11:54

Zárt ülés következik

Zárt ülés és negyedóra szünet következik a közgyűlésen.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 11:49

Megköszönték a rendőrök munkáját

Ruzsa Roland, Tápai Péter majd Kothencz János is megköszönte a rendőrök munkáját. Ruzsa szót ejtett a kiskundorozsmai iskolarendőr programról is.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 11:43

Német Ferenc: Szegeden is érezhető a migránsprobléma

A jelenlegi napirendi téma a város közbiztonsága.

Német Ferenc szerint, ha valóban működik majd és tovább bővül a kamerarendszer még biztonságosabb lesz a város. Hozzátette, Szegeden jelen van a migránsprobléma, ez nem „álprobléma.”

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 11:40

Botka elvette a szót

Haág Zalán ügyrendi felszólalásban megjegyezte, hogy Mihálik Edvin már többedszerre szólt oda Mihálffy Béla országgyűlési képviselőnek, pedig nincs is jelen a teremben. Javasolta, hogy legközelebb akkor szóljon felé, ha jelen lesz. Botka László elvette a szót, majd áttértek a következő napirendi pontra.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 11:35

Mihálik a kormány családpolitikáját bírálta

A momentumos képviselő megjegyezte, az óvodafelújítások során is áthelyezték az óvodásokat. És jelenleg már a 12. óvodafelújítás zajlik. Ezt követően a kormány családpolitikáját kritizálta Mihálik.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 11:34

Rossz oldalon áll a szegedi baloldal

Német Ferenc arra hívja fel a figyelmét a baloldali képviselőknek, hogy a bezárás elfogadása esetén nekik is a szülők és a gyerekek szemébe kell nézni. A fideszes képviselő rámutat, hogy a szegedi baloldal rendszeresen a rossz oldalon áll, és ez a döntéseiben is meglátszik.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 11:31

Több sebből vérzik a tervezet

Haág Zalán is hiányolja a szakmaiságot a tervezet mögül. Egyben jelzi, hogy a jelenlegi tervezettel szemben a felmenő rendszerben történő bezárás is humánusabb. A KDNP frakcióvezetője is jelzi, hogy ő is tud olyan fenntartót, aki átvenné a működtetését. Megjegyzi azt is, hogy korábban is ingatlan mutyi húzódott egy hasonló bezárás hátterében. Emellett rámutatott ő is, hogy a tervezet törvénytelen.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 11:28

A szülőket is megbélyegzik?

Chovanecz Kata újabb felszólalásában jelzi, hogy továbbra sem kaptak választ a szakmai kérdésekre. Kovács Tamás alpolgármestert most megkérdezte, hogy mi történik, ha a szülők jogorvoslatot keresnek, és ott igazuk lesz. Akkor őket is megbélyegzi a város, hogy akadályozzák a működést?

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 11:25

Szerénységre kérték a baloldalt

Halkó Pál az elmúlt hetek és hónapok tucatnyi, baloldali ügyeket sorolva kéri arra a szeegdi baloldalt, hogy legyenek illő szerénységgel. Azon az oldalon heves hőzöngés a válasz. Ahogy az sem igazán tetszik nekik, amikor a kormányzat eredményeit állítja ezzel szembe. A fideszes képviselő szintén a bezárási terv szakmaiatlanságára hívta fel a figyelmet.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 11:22

Joób Márton sem szeretné, ha elfogadnák az óvodabezárás tervezetét

Joób Márton jelzi, hogy tavaly együtt küzdött Binszki Józseffel az óvodabezárások ellen. Majd jelezte, hogy a Honfoglalás óvodát a Waldorf óvodaként lehetne tovább működtetni. Ezért kéri halasztását a döntésnek.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 11:19

Binszki József kijelentése már a múlté

Tápai Péter elsősorban azzal érvel, hogy a szülőket teljesen kihagyták a döntésből. Emellett éppen az előterjesztő DK-s Binszki József mondta még tavaly, amikor a szülők tiltakozására megbukott egy hasonló óvadabezárásos terv, hogy nem zárnak be Szegeden óvodát.

Botka László válaszolt gyorsan és a kormányra “kente”, hogy bezárják az óvodákat.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 11:15

Jogorvoslatot kereshetnek a szülők

Chovanecz Kata is azt hangsúlyozza, hogy törvénytelen lehet az óvodák bezárása. A fideszes képviselő azt is megjegyzi, hogy a szülők jogorvoslatot keresnek, ha elfogadják a tervezetet. Megjegyezte azt is, hogy nem ez lenne az első, ha kiderülne, hogy törvénytelen rendeletet hoz a közgyűlés.

Botka László ismét országos példákat hozott.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 11:10

A gyerekek védelmét kérte a fideszes képviselő

Német Ferenc egy szülő levelét olvasta fel, amiben humánus és a város vezetése által hangoztatott szolidaritásra kérik a közgyűlést. Egy peticiót is benyújtottak, több száz támogatóval.

A fideszes képviselő arra is figyelmeztet, hogy semmilyen szakmai háttérmunka és hatástanulmány nem volt a tervezethez, nem veszik figyelembe a szakmai érdekeket, a szülők és elsősorban a gyerekek érdekeit. Arra is rámutatott, hogy a tornaszobák megszüntetése a törvényekbe ütközik.

Botka László szerint a petíció az nem ér semmit, mert nem csak tápéiak írták alá…

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 11:04

A jobboldal ízekre szedte a bezárás tervezetét

Haág Zalán jelzi, hogy Tápén már megoldották az összevonást, azzal a nyilvánvaló hazugsággal, hogy a megugró rezsiszámlák miatt ideiglenesen a Kölcsey térre költöztették a Honfoglalás utcai óvodát. Ez a szülőknek és a gyerekeknek is törést okozott az életükben. A KDNP-s képviselő arra is rámutatott, hogy törvénytelen az összevonás és az új megoldás zsúfoltá tette az intézményt.

A Bem utca esetében a hatástanulmány hiányosságaira hívja fel a figyelmet a kormánypárti képviselő. Itt is jelzi, hogy két intézmény működését nehezítik meg az összevonással.

Haág Zalán hangsúlyozza, ha az önkormányzat nem képes fenntartani az óvodákat, akkor adja azokat a sorban álló jelentkezőknek, akik továbbműködtetnék az intézményeket.

Botka László ismét szemléltetó grafikonnal magyarázza a javaslatuk helyességét.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 10:54

Az óvodák bezárása mellett áll ki a város vezetése

Néhány napirendi ponton átugrottak, így gyorsan elérkeztünk az óvodabezáráshoz.

Binszki József alpolgármester, mint előterjesztő próbálja megmagyarázni, hogy miért jó ez a terv. A demográfiai válság mellett a férőhelyek optimalizásálása a fő indok. Botka László gyorsan a KSH tegnapi adatokkal támasztja alá alpolgármestere szavait és megjegyzi, hogy más városok is hasonló döntéseket hoznak. Székesfehérvár a minta.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 10:48

Haág: hétből hétszer elszúrta a városvezetés

Haág Zalán azt mondta, hogy a városvezetés eddig hétből hétszer alkotott törvénytelen, szabálytalan lakásrendeletet. Hozzátette, reméli, hogy nyolcadjára már sikerül törvényeset alkotni.  

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 10:46

Tápai: elbarmolták a rendeletet

Tápai Péter humorral fűszerezte felszólalását: “Lassan mondom, hogy önök is megértsék: elbarmolták a rendeletet. Félórája vitatkozunk valamin, ami önök szerint nem létezik, de mégis létezik, mert most módosítani kell.” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 10:42

Chovanecz Kata rávilágított a tényekre

Chovanecz Kata felhívta a figyelmet, hogy három típusa van a bérlakásoknak:

  • a szociális,
  • a költségelvű,
  • és a piaci

A képviselőnő rávilágított, a városvezetést átsorolta a szociális lakásokat a költségelvűbe, magyarán az olcsóbb kategóriából a drágábba sorolták át. Gyakorlatilag megemelték a bérleti díjakat. Hozzátette, komfort nélküli lakásokat adnak ki szociális lakásként.

Egyszer valaki vegye a kezébe a lakástörvényt! Az önkormányzat hozzon egy olyan rendeletet, ami jogszabályszerű és amit be tud tartatni a szegediek felé.

javasolta Chonvanecz.
szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 10:33

Szegedellenes koalícióról beszélt Mihálik

Mihálik Edvin szerint összeállt a Szegedellenes koalíció, a Fidesz a város ellen dolgozik, mert törvényi erővel szüntették meg a jogsértő lakásrendeletet.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 10:29

Tápai szerint különös, hogy a jogvégzett városvezetőknek nem tűnt fel a jogsértés

A Fidesz frakcióvezetője szerint különös, hogy 4 jogvégzett ember irányítja Szegedet, mégsem tűnt fel egyikőjüknek sem a jogsértés a lakásrendelet kapcsán. Azt javasolta az illetékeseknek, hogy csöndesen nézzenek magukba és kérjenek elnézést a rászorulóktól.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 10:25

Chovanecz Kata: a törvények betartása nem aknamunka

Chovanecz Kata ismét emlékeztette Kovács Tamás alpolgármestert, hogy a törvények betartása nem aknamunka.

Kiemelte, korábban hat alkalommal javítani kellett a lakásrendeletet, mert az IKV törvényellenesen szedett óvadékot, térítési díjat, valamint dupla vízdíjat. Az önkormányzati cég pedig ezeket a mai napig nem fizette vissza a bérlőknek – húzta alá.

Kitért arra is, hogy a Kúria felhívással élt, így a rendelet háromnegyedét módosítani kell, ez 33 paragrafust érint. A külön szolgáltatások díját is módosítani kell, mert az IKV be nem azonosítható jogcímen szedett a bérlőktől különböző díjat.

Egyik kezükkel adnak, a másikkal sokkal többet elvesznek azoktól, akik nehéz körülmények között élnek.

jegyezte meg a Chovanecz Kata.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 10:18

Botka Lászlónak a DK elnöke hiányzott

Tápai Péter a baloldali képviselők ferdítéseit és csúsztatásait igyekszik helyre tenni. A fideszes képviselő hozzászólásában megemlíti Gyurcsány Ferencet, erre reagálva Botka László megjegyzi, hogy már hiányolta egykori párttársa nevét és Soros Györgyöt is emlegette.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 10:17

Botka László szerint csúcsra jutottunk

Német Ferenc a lakásrendelet törvénytelenségére világít rá, kiemelve, hogy a baloldal jogász végzettségű képviselői gond nélkül tartották életben és most sem értik miért rossz az. A baloldali arcokat figyelve, mindezt nem értik. A fideszes képviselő azt is megjegyezte, hogy a Mihálik féle napvitorlák árából akár óvodákat is lehetne működtetni, az árnyékolók ötletgazdájának nem tetszik. Botka László szerint ezzel a hozzászólással jutott a közgyűlés a csúcsra.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 10:12

Újabb baloldali mantra

A szegedi baloldalt képviselő Tóth Károly a szegedieknek, a szegedi vállalkozásoknak mond köszönetet azért a költségvetés megalkotásáért, majd vaskosan ekézi a kormányt. Semmi rendkívüli: mindenért a kormány a hibás.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 10:10

Botka László ismét szemléltet

Tápai Péter a költségvetés hibáira hívja fel a figyelmet, jelezve, hogy rendkívül sok fölösleges kiadás is szerepel benne, a vállalkozásokat pedig nem támogatja. Botka László ismét szemléltető grafikonokat mutogat, amiben az igazát bizonygatja, és Tápai Pétert igyekszik cáfolni.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 10:06

Újabb dicshimnusz a költségvetésnek

A törpepárttá zsugorodó MSZP-s Ménesi Imre is imádja a költségvetés minden elemét és ennek közléséhez ilyen elemekkel színezte felszólalását: a kormány nem gazdálkodik, hanem garázdálkodik, egyre több mindent vesznek el az önkormányzatoktól.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 10:01

Joób Márton is kritizálta a költségvetést

A független Joób Mártonnak sem tetszik a város költségvetése, elsősorban a vállalkozások támogatását hiányolja. Egykori barátja, Botka László őt is rendre utasítja.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 09:57

Chovanecz Kata a jogszerű működésre kéri a várost

Chovanecz Kata az IKV által jogtalanul beszedett költségek visszaadását követeli. Kitért a lakásrendelet visszáságaira, és felszólította a város vezetését a jogszerű működésre.

Botka Lászlónak természetesen mindez nem tetszik és a saját vélt igazát mantrázza.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 09:53

Meghallgattuk a momentumos paneleket is

Mihálik Edvin is felmondja pártja propagandáját, sok megelepetést nem okozott. A megszokott sómomentumos panelekbe fűzi a szolidalitás és Szeged szavakat. Természetesen rendkívül büszke az egész költségvetésre.

Büszkén mondja, hogy jönnek az újabb napvitorlák, a véderdő telepítés folytatódik. A legszebb: folytatják a Tisza Szeged főutcája programot. Nem igazán láttuk, hogy ez elkezdődött. Kár is részletezni, röviden: a költségvetés jó, a kormány rossz.

Mihálik Edvin olyan kijelentésekkel ágyazza magának a helyét a Momentum országos vezetésében, hogy “reméljük Orbán Viktor visszavesz az arcából és érkeznek az uniós pénzek.”

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 09:49

Vita a diagramok körül

Haág Zalán felszólalására reagálva Botka László kivetítetett egy diagramot, amelyen – állítása szerint – a Szegedet érintő kormányzati támogatások láthatóak.

Tápai Péter jelezte, hogy ez szembe megy az SZMSZ-szel, majd azt mondta, ha lehet kivetítőt használni, akkor legközelebb a Fidesz-frakció is készül diavetítéssel.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 09:45

Haág Zalán felsorolta a Szegedet érintő kormányzati támogatásokat

Haág Zalán a hatperces felszólalásában emlékeztetett, hogy a kormány a színház támogatásával hozzájárul a kulturális élet megőrzéséhez, valamint a közösségi közlekedést is támogatja, hiszen a tram-train megépítésével egy villamosvonalat kiváltott, továbbá új autóbuszok beszerzésével.

Felhívta a figyelmet, hogy korábban stadion, sportcsarnok, és uszoda épült Szegeden a Fidesz-KDNP kormány jóvoltából.

Kiemelte, hogy a napokban adták át 4.3 milliárdos beruházás keretében megépült új, infektológiai klinikát. Hozzátette, zajlik déli Tisza-híd tervezése.

Soha annyi kormányzati támogatással megvalósuló uniós forrás nem érkezett Szegedre, mint az utóbbi időben.

húzta alá.

A KDNP-s képviselő szerint nem túl rózsásak Szeged gazdasági kilátásai: 15 milliárd forint a tervezett adóbevétel, ehhez képest Székesfehérváron 23, Debrecenben 24 milliárd forint.

Hogyan teremt bevételt az önkormányzat? A gyermekétkeztetés megemelésével, az IKV bérleti díjainak radikális emelésével, a parkolózónák határainak kitolásával és az egekig emelt parkolási díjakkal. A Fidesz-KDNP nem támogatja az idei büdzsét – zárta felszólalását Haág Zalán.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 09:33

Kovács Tamás a gazdasági nehézségekről beszélt

A gazdaságfejlesztési alpolgármester a 6 perces felszólalásában a város gazdasági helyzetét ecsetelte. Szerinte természetesen a kormány felelős a nehéz helyzetért.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 09:25

Haág Zalán név szerinti szavazást kért

Haág Zalán (KDNP) szerint jogellenes és törvénytelen az óvodabezárást érintő napirendi pont, ezért név szerinti szavazást kért.

A közgyűlés 9 igen, 18 nemmel nem támogatta a módosító javaslatát.

Ezt követően a közgyűlés elfogadta a napirendi pontot.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 09:21

Baloldalon természetesen minden a város eredménye

A DK-s Fodor Antal a szegedi útberuházásokat sorolta és természetesen minden eredményt a város eredményének könyvelt el.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 09:20

Avramov András a turisztikáról beszélt

Avramov András a napirend előtti felszólalásában a város turisztikai eredményeit taglalta.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 09:18

A kormányzati eredményekre egy eröltetett poén volt a válasz

Német Ferenc a kormány eredményeiről beszélt, ebben az elmúlt időszak jól látható és érezhető eredményeit sorolja. Botka László polgármester milliméterre pontosan betartotta az időkeretet és elcsendesítette a Fidesz képviselőjének mikrofonját, majd nem túl elegánsan azzal próbált poénkodni, hogy Német Ferenc hogyan olvasta fel a hozzáaszólását.

szerző: Nikolényi Gábor Viktorfebruár 17. - 09:17

Mihálik kampánybeszédet tartott

Mihálik Edvin berúgta a 2024-es önkormányzati választási kampánymotort. Felszólalásában kicsinyesnek nevezte Fidesz szegedi politikusainak tevékenységét, majd hosszasan sorolta, hogy szerinte mit csinál rosszul a kormánypárt Szegeden.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 09:12

Galiba Ferencre és Thurzó Ferencre emlékezett a közgyűlés

A KDNP képviselője, Ruzsa Roland Galiba Ferenc és Thurzó Ferenc haláláról emlékezett meg. A két, a város és Kiskundorozsma életében fontos szerepet betöltő polgáráról az önkormányzati sajtó elfelejtett megemlékezni. A képviselő ezdeményezi, hogy a sportpálya Dorozsmán Thurzó Ferenc nevét viselje. Egy perces néma csönddel emlékeznek meg a két elhunytzról-de csak miután Botka László hozzászóláshoz fűzött kommentjét meghallgatták.

szerző: Kibédi Péter (KiP)február 17. - 09:04

Kozma József, az egyre kisebbre zsugorodó MSZP válságmegoldásait sorolja

Napirend előtt Kozma József az MSZP frakcióvezetője sorolja, hogy milyen szolidáris Szeged és természetesen ekézi a kormányt. A szegedi MSZP javaslata szerint az alapvető élelmiszerek legyenek áfamentesek, legyenek garantált alapszolgáltatások, a lakossági energia áfája legyen huszonhét százalék helyett öt százalék.

Idén először ültek össze a városi képviselők.

Fontos kérdésekkel, várhatóan parázs vitákkal jön az év első közgyűlése.

Az ülésen – egyebek mellett – szó lesz az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről, a 2022. évi költségvetés zárszámadás előtti módosításáról, a települési támogatásokról szóló 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról, a közterület-használat rendjéről szóló rendelet módosításáról, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat és önkormányzati fenntartásokat érintő tulajdonosi döntésekről valamit Szeged Megyei Jogú Város kitüntetéseinek adományozásáról.

Előző sztori

A Kiel legyőzésével nyolcaddöntőbe jutott a Pick Szeged

Következő sztori

Kozma József, az egyre kisebbre zsugorodó MSZP válságmegoldásait sorolja