Politika

Novák Katalin találkozott Joe Bidennel

Novák Katalin találkozott Joe Bidennel

2023. február 23., csütörtök
Novák Katalin találkozott Joe Bidennel

Novák Katalin a Bukaresti Kilencek varsói csúcstalálkozóján találkozott többek között Joe Biden amerikai elnökkel is. A találkozón hangsúlyozta: A békét kell prioritásaink között az első helyre tenni.

A plenáris ülésenNovák Katalin és az amerikai elnökmellett Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, Klaus Johannis román köztársasági elnök, Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Rumen Radev bolgár elnök, Egils Levits lett elnök, Gitanas Nauseda litván elnök, Petr Fiala cseh miniszterelnök és Alar Karis észt elnök szólalt fel.

Novák Katalinelmondta: 2022. február 24. óta a helyzet világossá teszi, hogy minden országnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. A NATO, a közös védelmi szövetség pedig egyértelműen a megfelelő keret, amelyben hatékony az együttműködés. Hozzátette: alapvető érdekünk, hogy tovább erősítsük a NATO keleti szárnyát, s ezt Magyarország teljes mértékben támogatja.

Mint mondta, EU-tagállamként, különösen a B9-esen belül arra is koncentrálni kell, hogy növeljük saját katonai képességeink szintjét. Novák Katalinkiemelte: bízik abban is, hogy Svédország és Finnország hamarosan NATO-taggá válik.

Az államfő azt is kihangsúlyozta, Joe Biden amerikai elnök jelenléte a B9 találkozón nagyszerű lehetőség arra, hogy újra megerősítsük a béke iránti közös elkötelezettségünket.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.