Novák Katalin a bolgár államfővel találkozott

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az orosz-ukrán háborúnak mielőbb véget kell vetni, a legfontosabb cél a béke – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Szófiában.

Novák Katalin emlékeztetett: a két ország közelében dúló orosz-ukrán háború már majdnem egy éve tart, s egyelőre nem látni a béke felé vezető utat. A mielőbbi békekötés a cél, s hogy a háború ne eszkalálódjon, a katonai nyomás pedig ne növekedjen.

“Ukrajnában magyarok és bolgárok is élnek, s már személyi veszteségeink is vannak a háború miatt. A legfontosabb téma tehát az volt, hogy a háborúnak mielőbb véget kell vessünk” – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a megbeszélés témája volt a mielőbbi békekötéshez vezető út lehetősége mellett az Ukrajnában élő kisebbségek ügye, Bulgária schengeni csatlakozása, az illegális migráció, energetikai kérdések és a demográfiai válság.

Novák Katalin elmondta: “Mindent megteszünk, hogy teljes mértékben garantálni tudjuk az Ukrajnában élő kisebbségeink jogait”. Kiemelte, hogy Magyarország támogatja Bulgária mielőbbi schengeni csatlakozását, ahogyan Románia csatlakozását is szükségesnek tartjuk. Ez az Európai Unió érdeke is.

Arról is beszélt, hogy a nukleáris energia Magyarország és Bulgária számára kiemelt fontosságú, de a török-bolgár-szerb vonalon érkező 3,5 milliárd köbméter gáz biztosítása Bulgária részéről tranzitországként folyamatos, és erre a forrásra is komoly szükség van.

Radev elnök elmondta, hogy Ukrajnában nagyszámú, történelmileg elismert bolgár közösség él. Hangsúlyozta, hogy az ott élő közösségnek nagyon fontos, hogy hagyományaikat továbbadhassák és identitásukat megőrizzék. A bolgár elnök kiemelte: ahhoz, hogy Ukrajna, saját kérésére, gyorsított eljárásban léphessen be az Európai Unióba, fontos, hogy figyelembe vegye és betartsa az emberi jogokat és az európai értékeket megőrizze.

(via MTI)

Előző sztori

Orbán Viktor: a magyar honvédség és a hadiipar fejlesztése nem lassulhat

Következő sztori

Megújulhat a Szeged és Debrecen közötti útszakasz