Politika

Mihálffy Béla: örülök, hogy a kormány továbbra is kitart a szegediek mellett

Mihálffy Béla: örülök, hogy a kormány továbbra is kitart a szegediek mellett

2023. február 27., hétfő
Mihálffy Béla: örülök, hogy a kormány továbbra is kitart a szegediek mellett

Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselő az országgyűlés ülésén azt kérdezte Koncz Zsófia államtitkártól, hogyan tudja a kormány fenntartani a rezsivédelmi intézkedéseket a magyar családok számára. Mihálffy az interpellációjában kiemelte, hogy a kormánytól független szankciós felárak ellenére nálunk a legolcsóbb a gáz- és az áram ára egész Európában, a rezsivédelmi intézkedésekkel pedig havi 181 ezer forintot spórolnak meg átlagosan a családok.

Koncz Zsófia államtitkár az interpellációjában adott válaszában megjegyezte, hogy Mihálffy fontos kérdést feszeget, mivel az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energiaárak ,,hihetetlen mértékben" megnövekedtek, mi több, pár hónapja még az sem volt biztos, hogy lesz-e télen elegendő energia. Kiemelte, ebben a helyzetben is a magyar érdekeket kellett képviselni, melyre példaként hozta fel, hogy Magyarország a GDP-jének közel 6%-át fordította rezsivédelemre, ezzel az Uniós rangsor negyedik helyén áll az ország.

Koncz Zsófia azt is kiemelte, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok fizetik a legalacsonyabb energiaárakat, egy finn felmérés szerint pedig ez januárban is így volt. Viszonyítási alapként megemlítette, hogy Zágrábban a budapesti árak másfélszeresét, Rómában pedig annak hétszeresét fizetik az áramért - Stockholmban pedig még ennél is többet kell fizetni.

Kiemelte, hogy a földgáz januári átlagára is sokat változott decemberhez képest a legtöbb európai országban, Magyarországon azonban semmivel nem lett drágább.

Az államtitkár kiemelte, hogy a rezsivédelem fenntartása 2023-ban is prioritást élvez, melynek kiemelkedő eszköze a rezsivédelmi alap, az eredetileg erre szánt alapot a kialakult helyzetre tekintettel azóta megnégyszerezte a kormány.

Emlékeztetett, Lantos Csaba energiaügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy ennek köszönhetően egész évben nem fog változni a gáz és az áram átlagfogyasztás alatti ára, és a rendszerhasználati díj sem. A kedvezményes lakossági piaci ár pedig a fűtési szezon végéig változatlan marad.

Koncz Zsófia hozzátette azt is, hogy számos intézmény, továbbá az önkormányzatok is rezsitámogatásban részesülnek - itt kiemelte Mihálffy Béla választókerületet, Szegedet, mint az egyik legtöbb rezsitámogatást (1,3 milliárd forint) kapó várost.

A képviselő ezzel kapcsolatos munkáját a minisztérium nevében is megköszönte az államtitkár.

Mihálffy az államtitkár válaszát elfogadta. Úgy reagált, képviselőként tudja, mennyire fontos Szegeden és a Homokhátságban élőknek a rezsicsökkentés. Örül neki, hogy a kormány továbbra is kiáll az ott élők mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.