Közélet

Megnő a szárazfű-tüzek kockázata

Megnő a szárazfű-tüzek kockázata

2023. február 16., csütörtök
Megnő a szárazfű-tüzek kockázata

Tovább szárad a talaj felső rétege, visszahúzódik a belvíz, de megnő a szárazfű-tüzek kockázata - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.

A honlapjukon megjelent összefoglaló szerint a múlt héten száraz volt az idő, a belvízzel borított területek nagysága tovább csökkent. A kevés felhő miatt gyakoriak voltak az erős éjszakai fagyok, de a sok napsütés hatására napközben viszont tavaszias idő alakult ki.

Hozzátették: a talajok felszín közeli része sokat száradt, azonban a mélyebb rétegek Sopron és Szeged környékének kivételével országszerte telítettek. A talaj az elmúlt napokban, 5-20 centiméter mélységben átfagyott, a naponkénti éjszakai fagyás és nappali kiengedés hatására a művelt talaj felszíne megemelkedett, és felszíne szárazzá vált.

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt napok fagyos éjszakái és a talaj fölső rétegének átfagyása a kórokozókat és kártevőket kissé megtizedelte, de tartósabb hidegre lett volna szükség a nagyobb tisztuláshoz. A fagyok nem tettek kárt a vetésben, de a növények túl korai fejlődésnek indulását visszafogta.

A folytatásban egymást követik az időjárási frontok az országban, de jelentős csapadék továbbra sem valószínű. Csapadék többször, de csak kis mennyiségben várható. Szombaton gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a nyugatias szél, a szeles idő pedig a jövő hét első felében is folytatódik. A széllel a hőmérséklet is jelentősen emelkedik, megszűnnek az éjszakai fagyok, amelyek majd csak a jövő hét közepétől térnek vissza.

A következő egy hétben a belvízfoltok kiterjedésének további csökkenése várható, tovább szárad a talaj is, a szárazfű-tüzek kockázata viszont megnövekszik - olvasható az elemzésben.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.