Közlekedés

Megjelentek a vármegye- és országbérletek részletei

Megjelentek a vármegye- és országbérletek részletei

2023. február 26., vasárnap
Megjelentek a vármegye- és országbérletek részletei

A MÁV elárulta, hogyan és milyen esetekben lesz érvényes az országbérlet, és milyen esetekben nem.

Mint ismeretes, május elsejével életbe lépnek a MÁV és a Volánbusz járataira is kombináltan érvényes ország- és vármegyebérletek - előbbi 18 900, utóbbi 9450 forintért vehető majd igénybe teljesáron, de a diákok 90 százalékos kedvezményt kapnak mindkét bérlettípusra.

A közlekedési társaság részletesen ismertette, hogy

  • Az új, egyszerűen elérhető és nagyon kedvezményes árú bérlettermékekkela közösségi közlekedési szolgáltatók (MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV és GYSEV)helyközi járataithasználhatják majd az utasok.
  • Kizárólag harmincnapos érvényességűvármegye- és országbérleteket bocsátanak ki a szolgáltatók:a teljesárú vármegyebérlet 9450 forintbakerül majd, mígaz országbérletért ennek kétszeresét, 18900 forintot kell fizetni.
  • A MÁV app használata esetén ráadásul még ez az egyetlen bérlet is sorbanállás nélkül és papírmentesen lesz elérhető.
  • A megszokott kedvezmények az új bérlettípusok esetében is igénybe vehetők, azaza kedvezményes viszonylati bérletek vásárlására jogosult utazók az ország- és a vármegyebérleteket is kedvezményesen vásárolhatják meg.

Ugyanakkor vannak kivételes esetek, amelyek esetében nem utazhatunk az új bérletekkel:

  • A helyjegyköteles (feláras) vonatoknem vehetők igénybe, továbbá első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet majd az új bérletekkel utazni –még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem.
  • Az újfajta bérletek nem lesznek érvényesek a településhatárokon belül közlekedő helyi járatokon - így például az Szegedi Közlekedési Társaság járatain és a vasútvillamoson sem.
  • Ugyanakkor ahelyközi(távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belülis felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet kellene váltaniuk.
  • Amennyiben egy járat induló- és célállomása ugyanabban a vármegyében található, de a járat az út során egy másik megyét is érint, a vármegyebérlet érvényes, amennyiben az utas nem az érintett másik vármegyében száll le.

(MÁV Csoport)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.