Megjelentek a vármegye- és országbérletek részletei

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A MÁV elárulta, hogyan és milyen esetekben lesz érvényes az országbérlet, és milyen esetekben nem.

Mint ismeretes, május elsejével életbe lépnek a MÁV és a Volánbusz járataira is kombináltan érvényes ország- és vármegyebérletek – előbbi 18 900, utóbbi 9450 forintért vehető majd igénybe teljesáron, de a diákok 90 százalékos kedvezményt kapnak mindkét bérlettípusra.

A közlekedési társaság részletesen ismertette, hogy

  • Az új, egyszerűen elérhető és nagyon kedvezményes árú bérlettermékekkel a közösségi közlekedési szolgáltatók (MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV és GYSEV) helyközi járatait használhatják majd az utasok.
  • Kizárólag harmincnapos érvényességű vármegye- és országbérleteket bocsátanak ki a szolgáltatók: a teljesárú vármegyebérlet 9450 forintba kerül majd, míg az országbérletért ennek kétszeresét, 18900 forintot kell fizetni.
  • A MÁV app használata esetén ráadásul még ez az egyetlen bérlet is sorbanállás nélkül és papírmentesen lesz elérhető.
  • A megszokott kedvezmények az új bérlettípusok esetében is igénybe vehetők, azaz a kedvezményes viszonylati bérletek vásárlására jogosult utazók az ország- és a vármegyebérleteket is kedvezményesen vásárolhatják meg.

Ugyanakkor vannak kivételes esetek, amelyek esetében nem utazhatunk az új bérletekkel:

  • A helyjegyköteles (feláras) vonatok nem vehetők igénybe, továbbá első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet majd az új bérletekkel utazni – még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem.
  • Az újfajta bérletek nem lesznek érvényesek a településhatárokon belül közlekedő helyi járatokon – így például az Szegedi Közlekedési Társaság járatain és a vasútvillamoson sem.
  • Ugyanakkor a helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet kellene váltaniuk.
  • Amennyiben egy járat induló- és célállomása ugyanabban a vármegyében található, de a járat az út során egy másik megyét is érint, a vármegyebérlet érvényes, amennyiben az utas nem az érintett másik vármegyében száll le.

(MÁV Csoport)

Előző sztori

Két hónap alatt több ezer határsértőt fogtak

Következő sztori

Elfogatóparanccsal fenyegető csalókra figyelmeztet a rendőrség