Kocsis Máté: elkötelezettek vagyunk a béke mellett

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Balatonfüred, 2023. február 23. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje a Simicskó Istvánnal, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetõjével közösen tartott sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése után a balatonfüredi Kisfaludy Galériában 2023. február 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz és a KDNP frakciója az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban politikai nyilatkozatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben a parlament kifejezi elkötelezettségét a béke mellett – közölte a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok közös frakcióülését követő sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonfüreden, ahol azt is bejelentette, hogy a Fidesz-frakció megosztott a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében, ezért felkérték az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két érintett országba.

Kocsis Máté hangsúlyozta, a magyar kormány álláspontja világos: az ország nem kíván belesodródni a háborúba, ez nem Magyarország konfliktusa. Ugyanakkor – folytatta – “nyomás alatt vagyunk”, országként, kormányként és parlamenti többségként is, ezért azt a döntést hozták, hogy egy politikai nyilatkozatot terjesztenek az Országgyűlés elé, mert ebben a kérdésben a parlamentnek is nagyon határozott és világos álláspontot kell elfogadnia. Kiemelte: egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, és nincs jele annak, hogy ez rövid időn belül véget érne.

A hétpontos nyilatkozatot ismertetve közölte: kifejezik elkötelezettségüket a béke mellett, és azt várják el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy mielőbb a béke érdekében lépjen fel, és kerülje azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak.

Emellett – folytatta – ismételten elítélik Oroszország katonai agresszióját és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre, de rögzítik, hogy senki nem kényszeríthet bennünket arra, hogy bármely ország érdekeit saját hazánk, Magyarország érdekei elé helyezzük.

Közölte: elutasítják a brüsszeli szankciókat, mert ezek nem csillapították a háborút, és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre, viszont óriási gazdasági károkat okoznak egész Európának. Jelezte: a nyilatkozatban fontosnak nevezik, hogy a kormány továbbra is minden lehetséges módon folytassa az ukrajnai menekültek megsegítését, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt: dolgoznak a gyermekvédelmi törvény módosításán, ami szerinte durva hazai és európai vitákat fog kiváltani. Úgy vélte: az ügyben egy kiskorú és egy nagykorú viszonyáról van szó, amit úgy néz ki, hogy a magyar jog nem tud megfelelően még szabályozni, ezért ezen dolgozni kell.

A gyermekvédelmi törvény módosítása annak kapcsán merült fel, hogy a szegedi születésű Bite László homoszexuális kapcsolatba került egy 15 éves fiúval. Erről itt írtunk részletesebben.

(via MTI)

Előző sztori

Több házba is betörtek Csanyteleken

VIDEÓ!
Következő sztori

Orbán Viktor: a genderideológia nem egy jópofa marháskodás, hanem ez egy veszély