Közélet

Javuló szezonra számítanak a turizmus szereplői

Javuló szezonra számítanak a turizmus szereplői

2023. február 21., kedd
Javuló szezonra számítanak a turizmus szereplői

A belföldi turizmus a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború okozta sokk után visszaépült a járvány előtti szintre, az idei év teljesítménye megközelítheti a 2019-es évet - hangzott el a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Jubileumok éve a turizmusban címmel rendezett konferenciáján kedden, Budapesten.

A konferencián az ágazati tendenciákat elemezték szakmai és kormányzati képviselők.

Nagy Elek, a BKIK elnöke köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy több jelentős jubileum lesz az idén, köztük Budapest egyesítésének 150. évfordulója. Jelezte, a szakmai szervezeteknek változatlanul kiemelt céljuk, hogy Budapestet megismertessék a vidékiekkel is, mert a főváros látogatóinak több mint 90 százaléka külföldi.

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának tagja a foglakoztatási adatokból kiindulva arra mutatott rá, hogy a magyar gazdaság teljesítménye kiemelkedő. Elmondta: a kormányzat - egyensúlyban az ország gazdasági lehetőségeivel - meg fogja hozni a szükséges intézkedéseket az ágazat versenyképességének megtartására. A belföldi turizmus előrejelzései kedvezőek a 2023-as évre, ha nem is várható rekordév - jelentette ki.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatója emlékeztetett:

2022 már a kilábalás éve volt, reménykedésre ad okot, hogy a vendégéjszakák száma közelít a járvány előtti időszakéhoz. Míg 2019-ben 41 millió vendégéjszakát töltöttek el az országban az utazók, addig 2022-ben 39,7 milliót.

Ismertetése szerint tavaly a vendégéjszakák 30 százaléka volt Budapesthez köthető, 11,9 millió vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban a turisták, 82 százalékuk külföldi beutazó volt. Ezzel szemben a vidéken eltöltött 27 millió vendégéjszaka háromnegyede belföldi turistákhoz köthető.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.