Gazdaság

Hiánycikk lehet a vöröshagyma

Hiánycikk lehet a vöröshagyma

2023. február 16., csütörtök
Hiánycikk lehet a vöröshagyma

Jelentősen visszaszorult a hagyma hazai termelése, emiatt komoly hiánycikk lehet, ami miatt tovább drágulhat.

Lengyelországban már kialakult az, ami Magyarországon is körvonalazódni látszik: a termelés csökkenése miatt ott már 150 százalékkal megdrágult a vöröshagyma ára.

Európában a fő szállító Hollandiában is kezdenek elfogyni a készletek, emellett Németország és Moldova is hiánnyal küszködik, és csaknemaz összes európai országban drágább lett az élelmiszer.

Egyedül Egyiptom a legközelebbi ország, aminek még vannak készletei, ám itt is stagnál a termelés, az európai országok importpiacát pedig aligha tudja kielégíteni.

Ráadásul Oroszország is sorba áll az egyiptomi hagymáért – így szinte biztos, hogy az uniós piacokon tapasztalható áremelkedésnek nem lesz egyhamar vége.

Magyarországon tavaly 1292 hektáron termesztettek vöröshagymán míg tavalyelőtt ugyanez a szám 1574 volt.

Megdöbbentő az is, hogy amíg Makón és környékénhúsz éve még 1500-2000 hektáron foglalkoztak vöröshagymával, tavaly 20-30 hektárra zsugorodott a termőterület nagysága.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.