Egyetem

Dr. Fendler Judit: A dél-alföldi régióban előbb-utóbb mindenki kapcsolatba kerül az egyetemmel, ami óriási felelősség

Dr. Fendler Judit: A dél-alföldi régióban előbb-utóbb mindenki kapcsolatba kerül az egyetemmel, ami óriási felelősség

2023. február 8., szerda
Dr. Fendler Judit: A dél-alföldi régióban előbb-utóbb mindenki kapcsolatba kerül az egyetemmel, ami óriási felelősség

Hosszabb interjút közölt a Telex Fendler Judittal, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kancellárjával. A beszélgetésből részletes képet kaphatunk az egyetemen folyó képzésekről, az egyetemi polgárok lehetőségeiről és az SZTE jövőjéről is.

Középiskolai programokkal segítik a továbbtanulást

Fendeler Judit az interjúban kiemelte, hogy több olyan programot is életre hívtak, amelyik a középiskolásoknak segít abban, hogy a felvételi előtt pontos képet kapjanak az SZTE-n folyó képzésekről, ezzel segítve zökkenőmentes továbbtanulásukat.

„Személyre szabott tanácsadással mentoráljuk a diákokat, hiszen van, aki elakad, nehéz 18 évesen pontosan tudni, milyen jövőt szeretnénk. Én biztosan azt javasolnám, és ezért teszünk is, hogy

aki tanulni akar, azt ne akadályozza ebben semmi, sem az anyagi helyzete, sem a környezeti hatások, hiszen az SZTE-n minden élethelyzetre adunk megoldásokat”

-hangsúlyozta a kancellár.

A legjobb egyetemek egyike az SZTE

Elmondta azt is, hogy a szegedi egyetemen azért érdemes tanulni, mert multidiszciplináris egyetemként a legszélesebb lehetőségeket kínálják úgy, hogy a tudományegyetemi rangsorok alapján az egyik legjobb egyetem az országban. Ezt bizonyítja az is, hogy

az egyetemre jelentkezők száma 2017 óta folyamatosan nő.

Fendler Judit rámutatott, hogy az egyetem külön hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra és a hátrányos helyzetű diákok segítésére, ehhez kapcsolódva bővíti a kollégiumi férőhelyeket, lakhatási támogatást biztosít és sokféle tanulmányi ösztöndíjat, külföldi lehetőséget kínál.

Alkalmazkodnak a változó környezethez

A kancellár kiemelte, hogy az elmúlt időszakban alkalmazkodnia kellett a világjárvány és energiahatékonysági kihívásokhoz. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy megteremtsék a hatékony működés hátterét, ehhez kapcsolódnak folyamatos fejlesztések is. Ezeknek a költségeire megvan a megfelelő fedezet is.

„Jellemzően azok a bevételi források, mint korábban, csak más struktúrában, hisz 90% fölött közfeladatot látunk el, és alaptevékenységeink ellenértékét kapjuk meg oktatásra, gyógyításra, szakképzésre, kutatásra. Emellett van némi vállalkozási tevékenysége is az egyetemnek”-sorolta

Az SZTE-n átütő előrelépés, hogy a közfeladatok ellátására öt évre előre vállalásokat tettek, melyekhez indikátorokat rendelt a minisztérium. Elsősorban a kutatás és a felsőoktatás területén szerződés alapján mérik a teljesítményt, évről-évre nagyobb arányban kapják ennek alapján a forrásaikat.

„Büszke vagyok rá, hogy tavaly csaknem 96%-osan teljesítettük az indikátorokat, ami több mint hatmilliárd forintos forrást jelent az egyetemnek”

-jelentette ki a kancellár.

https://szegedma.hu/2023/02/szinte-teljes-mertekben-teljesitette-tavalyi-vallalasait-a-szegedi-tudomanyegyetem

Mint mondta, az egyetemnek alapvető érdeke további források bevonása, amit saját erőből tudnak csak megtenni. Hagyományosan erős bevételt jelent a térítéses hallgatók oktatása, de van térítéses betegellátással, informatikai fejlesztéssel foglalkozó cége is az SZTE-nek. Tervben van a szabad oktatási kapacitások piacosítása is, külön a cégekre, igénybevevőkre szabott megoldásokkal.

„Amiben még van mit tanulnunk, az a kutatási eredményeink, innovációink korrekt piacosítása, akár spin-off, startup cégek indításával”-tette hozzá.

KÜLFÖLDÖN IS NÉPSZERŰ AZ SZTE

Az SZTE egészségügyi képzései továbbra is a legnépszerűbbek a külföldről érkező hallgatók között, de más területen is van angol nyelvű képzés az egyetemen. A külföldi hallgatók már nem csak teljes képzésre jelentkeznek, egyre többen érkeznek mikromodulokban, kurzusokban, valamilyen bizonyítványt adó képzésekre. Erasmus+ projekteben 8 egyetemmel együtt fejlesztenek kurzusokat, amelynek kreditpontjait egységesen elismerik. A pandémia okozta kihívásokra válaszolva aktívan fejlesztették az online oktatást is.

Ösztönzőrendszert dolgoztak ki az egyetem pedagógusainak

A kancellár a pedagógushiányra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy az egyetem gyakorló iskoláiban egyelőre nincs jelentős tanárhiány, amihez az is kell, hogy az saját ösztönző rendszert dolgoztak ki a pedagógusoknak. Hozzátette, hogy az egyetemi oktatók, tanárok számára volt korábban jelentős béremelés, de az is lényeges, hogy a pályázatok, kutatási együttműködések keretében sok egyéb jövedelemszerzési lehetőségük van. A cél, hogy minél több legális kereseti lehetősége legyen a dolgozóknak, hogy megérje anyagilag is itt maradni.

„A Szegedi Tudományegyetem a régió legnagyobb oktatási intézménye, munkáltatója, és hatása kiterjed a dél-alföldi régión túl a határon túli területekre is.

Terveink szerint komoly hozzáadott értéket is termelő befektetők jönnek még idén az egyetemi Science Parkba, tovább erősítve innovációs képességeinket és eredményeinket.”-zárta az interjút Fendler Judit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.