Gazdaság

Az elhúzódó háború és a káros szankciók ellenére tovább nőtt a foglalkoztatottság

Az elhúzódó háború és a káros szankciók ellenére tovább nőtt a foglalkoztatottság

2023. február 24., péntek
Az elhúzódó háború és a káros szankciók ellenére tovább nőtt a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nyolcadik hónapja van 4,7 milliós szinten a foglakoztatottság, miközben a munkanélküliség nem éri el a 4 százalékot.

A KSH számai alapján 2023 januárjában tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma, ami az előző évhez képest 46 ezerrel nőtt, így 4 millió 699 ezer főt tett ki. Mindeközben a munkanélküliek aránya 3,9 százalék volt.

A foglalkoztatottsági ráta ezzel továbbra is uniós átlag fölötti, míg a munkanélküliségi ráta a hatodik legkedvezőbb az unióban. Az adatok rámutatnak, hogy a kormány intézkedései továbbra is meg tudták védeni a teljes foglalkoztatottságot és a családokat, hatásos ellenszerei az elhibázott brüsszeli szankcióknak.

Ahhoz, hogy a foglalkoztatottság és munkanélküliség történelmileg is kedvező helyzete fennmaradjon, idén el kell kerülnünk a recessziót és év végére egy számjegyűre kell csökkentsük az inflációt. Ennek érdekében a kormány támogatja az energiaintenzív kkv-kat, kamatstopot vezetett be, olcsó hitelt biztosít a Széchenyi Kártya Programon és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül, valamint új tőkeprogram kialakításán dolgozik. A legjobb megoldást azonban a béke és a magyarok által elutasított szankciók megszüntetése jelentené - írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

MTI
Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.