Az Agrárgazdasági Kamara szerint is ki kell vezetni az árstopot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemrég Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyilatkozott arról, hogy ki kell vezetni az árstopokat. Ehhez a véleményhez csatlakozott most a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a termelők, a kereskedők és valamennyi jelentős szakszervezet.

Mint azt közleményükben írják, kerek egy éve, a koronavírus-járvány miatt vezették be az élelmiszerár-stopot, ,,az ágazat meghatározó szereplői szerint azonban a felborult európai uniós piaci környezetben” az árstopok kivezetése segíteni elő a hazai agrárium és élelmiszeripar versenyképességének megőrzését.

Hozzáteszik, az ársapka nem piaci, hanem szociális intézkedés, ugyanakkor sajnos az elmúlt időszakban a hazai ágazati érdekekkel ellentétes, kedvezőtlen folyamat indult el az élelmiszerkereskedelem terén.

Egyfelől az import erősödik a hazai termelők rovására, másfelől gyengül a kereskedők és a hazai termelők között a korábban kiépült bizalmi kapcsolat.

Hozzáteszik, a kereskedők az elmúlt egy évben jelentős árengedményeket tettek a családok felé, ugyanakkor az árstoppal járó problémák a kiskereskedelmet is begyűrűzik, és annak eltörlésével ők is szélesebb körben tudnának akciókat, árengedményeket biztosítani.

Azt is kiemelik, hogy az árstop megszűnésével megszünnének a piactorzító tényezők, melyek a vásárlók számára is kedvezők lennének. Szerintük mindenki érdeke, hogy az importnak való kitettség ne veszélyeztesse a hazai piacot, az árszabályozás ugyanis a fogyasztók kedvező, de hosszútávon áruhiányt is generálhat.

A magyar agrárium, élelmiszeripar, illetve -kereskedelem szempontjából indokolt az árstop megszüntetése. Kivezetése esetén a kereskedők együtt fognak dolgozni a hazai beszállítóikkal azon, hogy a vásárlók összességében kedvezőbb árú és a fogyasztói igényeknek megfelelő mennyiségű magyar termékhez jussanak” – zárul a közlés.

Az álláspontot az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, Baromfi Termék Tanács, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Hússzövetség, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács, Országos Kereskedelmi Szövetség, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közösen állították ki.

(via Portfolio)

Előző sztori

Megkezdődött az inváziós busa fajok ökológiai célú halászata az Atkai Holt-Tiszán

Következő sztori

Orbán Viktor: Brüsszelből csak szankciókra számíthatunk